На Кіровоградщині протягом 2017 року управління захисту споживачів виявило порушень на 12 мільйонів гривень

Перегляди: 1012

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у 2017 році провело 78 перевірок дотримання вимог законодавства, яке захищає інтереси та права українців як споживачів.

Як повідомили CBN в управлінні, 49 перевірок стосувалися торгівлі непродовольчими товарами, ще 16 – послуг.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У 45 випадках виявили порушення на 12,031 мільйона гривень. З них через відсутність необхідної, своєчасної, доступної та повної інформації про продукцію та термін придатності забракували продукції на 1925,236 тисячі гривень. Проблеми з терміном придатності товарів виник у ТОВ "Вересень", де минулого року виявили прострочені шпроти, та супермаркету "Фуршет", який пропонував набори для дитячої творчості.

У питаннях відповідності законодавству про рекламу у 2017 році перевірили 868 носіїв зовнішньої реклами, 50 реклам на телебаченні та радіо та 78 у засобах масової інформації. У 37 випадках виявили порушення Закону України «Про рекламу», склали відповідні протоколи і наклали на порушників штрафів на 33,511 тисячі гривень.

Щодо роботи у сфері ринкового та метрологічного нагляду торік фахівці управління провели 56 перевірок характеристик продукції, за якими наклали штрафів на 125,715 тисячі гривень, з яких добровільно сплачено 99,450 тисячі.

Громадяни в управління захисту споживачів 2017 року звертались 630 разів. У 94 випадках вимоги споживачів були задоволені: 82-м повернули

кошти за неякісні товари або послуги на загальну суму 202,856 тисячі гривень. Ще у 12 випадках покупцям обміняли товар на якісніший.

До речі, сьогодні, 4 квітня, в Україні запрацювала нова система контролю якості продуктів, яка покликана створити умови для підвищення цієї якості, мінімізувати корупційні ризики та сприяти чесній конкуренції.

Підприємства перевірятимуть в залежності від ступеня ризику для життя і здоров'я людей.

Інспектори Держспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з публічним актом перевірки, який містить вичерпну кількість питань.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так, сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тис. грн - в залежності від вчиненого правопорушення.

У разі виявлення на виробництві факторів, які становлять небезпеку для життя і здоров'я людей, інспектор може прийняти рішення про тимчасове припинення виробництва чи обігу харчових продуктів або кормів.