Кіровоградщина впроваджує британську систему надання первинної допомоги

Перегляди: 1018

З 2 квітня жителі Кіровоградщини, в рамках кампанії "Лікар для кожної сім'ї", почали обирати власного лікаря первинної ланки і укладати з ним декларацію на обслуговування.

Кампанія має початок, але не має дати закінчення, зазначив на прес-конференції керівник департаменту охорони здоров'я області Олег Рибальченко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, в кожного є можливість, не поспішаючи, виваженно обрати лікаря.

Щоб підписати декларацію, потрібно взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код та бажано телефон (на нього прийде sms з кодом реєстрації). Лікар внесе данні в систему, роздрукує декларацію у двох екземплярах, один з яких після підписання залишиться у пацієнта.

Декларацію можна підписати з терапевтом, лікарем сімейної медицини та у разі бажання для дитини - з педіатром (для цього потрібно узяти свідоцтво про народження).

Можна підписати угоду з лікарем і за своїх старенких батьків.

Важливим є той момент, що якщо людину не задовольнить рівень обслуговування лікарем, з яким вже підписано декларацію, його можно замінити, підписавши документ з іншим фахівцем. І до першого звертатися потреби немає. Система автоматично переведе пацієнта до нового медика.

Для пацієнтів нічого не змінюється крім того, що в нових умовах кожен лікар буде зацікавлений надавати якомога якісніші послуги хворому. Зв'язок між ними стане більш міцним. Лікарю можна буде зателефонувати, проконсультуватись, домовитись про прийом або викликати його до дому.

За новою системою, гроші йдуть за пацієнтом, тому основним джерелом доходу надавача первинної медичної допомоги - безпосередньо лікаря та медзакладу, в якому він працює, - стануть обсяги виплат, які у свою чергу залежатимуть від кількості і віку пацієнтів.

І в цьому випадку не потрібно турбуватись про якість надання послуг, адже за кожного пацієнта у 2018 році медзаклад і відповідно лікар отримуватимуть 370 гривень на рік, а вже в наступному - 450 грн.

При цьому до зазначеної базової ставки застосовуються коригувальні вікові коефіцієнти. Так, якщо лікар має пацієнтів до 5-ти років, коефіцієнт становить 4,0, для пацієнтів 6-17 років - 2,2, для пацієнтів 18-39 років - 1, для пацієнтів 40-64 років - 1,2 та для пацієнтів старше 65 коефіцієнт становить 2,0 (тобто для надання медичної допомоги стареньким медики отримуватимуть вдвічі більше коштів).

За усім слідкуватиме наглядова рада медзакладу.

В області працюватимуть 149 амбулаторій загальної практики сімейної медицини - зараз добудовуються п'ять, ще 21 нова буде побудована за типовим проектом на протязі 2018-2019 років.

Усі вони матимуть оснащення за затвердженим табелем (щоб провести аналізи крові, сечі, кардіограму тощо), вихід в Інтернет, підключення до системи телемедицини, аби при потребі лікар міг проконсультуватись у вузького фахівця.

Як зазначив Олег Рибальченко, медична система реформується задля того, аби в центрі уваги став саме пацієнт, і від його здоров'я залежатиме фінансовий стан кожного медика зокрема та медзакладу в цілому.