Голова Кіровоградської ОДА проінспектував медичні заклади в Новомиргороді (ФОТО)

Перегляди: 1314

На Новомиргородщині впроваджують реформу первинної ланки охорони здоров'я та створюють належні умови для пацієнтів.

У цьому голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко особисто переконався під час робочої поїздки до району, де відвідав Новомиргородський центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), повідомили CBN у прес-службі ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У структурі центру працюють шість амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 23 фельдшерсько-акушерських пунктів. З 1 квітня цього року, як і загалом у державі, пацієнти цих закладів розпочали укладати декларації із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами на надання медичних послуг.

Сергій Кузьменко поспілкувався з начальником центру Оксаною Криворучко, з лікарями та молодшим медичним персоналом щодо впровадження реформи. «Держава визначила модель, як повинна працювати галузь, а ваше завдання – залучити достатню кількість пацієнтів», – зазначив Сергій Кузьменко.

За словами голови облдержадміністрації, нова модель фінансування має позитивно вплинути і на матеріальне забезпечення закладів, оскільки кошти спрямовуватимуть як на зарплати медперсоналу, так і на розвиток амбулаторій первинки. Проте вже торік у Новомиргородському ЦПМСД зроблено чимало для покращення умов перебування пацієнтів – реконструйовано покрівлю за кошти обласного бюджету у співфінансуванні з районним, частково замінено вікна та двері, придбано нову апаратуру. Ремонтні роботи проводилися також в сільських амбулаторіях та ФАПАх району. Цього року позитивні зміни у закладах продовжуватимуться. До того ж заплановано побудувати за типовим проектом нову амбулаторію загальної практики – сімейної медицини у селі Панчеве.

Багато позитивних зрушень відбулося і в іншому медичному закладі Новомиргородського району, який також відвідав Сергій Кузьменко - районному територіальному медичному об’єднані «Новомиргородське». Голова облдержадміністрації оглянув капітально відремонтоване терапевтичне відділення закладу.

Ремонтні роботи у терапії проводилися минулого року за кошти районного бюджету та у співфінансуванні з бюджетами сільських рад і фінансової допомоги місцевих підприємців. Загалом на оновлення відділення освоєно понад 1 мільйон 200 тисяч гривень, а ще понад 200 тисяч гривень - на закупівлю меблів і м'якого інвентарю. Керівник ОДА побував у маніпуляційній, оглянув їдальню та палати, поспілкувався з медперсоналом та з пацієнтами і подарував для оновленої зони відпочинку телевізор.

За словами начальника РТМО Сергія Пройди, у закладі вже зроблено капітальні ремонти в пологовому і дитячому відділеннях, оновлено лабораторію, розпочато роботи в реанімації. Окрім цього, минулого року придбали нове медичне обладнання на загальну суму понад 1 мільйон 300 тисяч гривень і на 850 тисяч гривень планують закупити цього року. Керівник закладу запевнив, що роботи з реконструкції і оновлення відділень проводитимуться і надалі.

Підсумовуючи результати відвідин медичних закладів Новомиргородського району, Сергій Кузьменко наголосив: «Нині в області проводиться робота з укладання договорів на надання медичних послуг між пацієнтами та лікарями первинки і паралельно створюються належні умови в медичних закладах. На Кіровоградщині інвестуються значні кошти в ремонти амбулаторій і стаціонарних відділень закладів другого і третього рівнів. Окрім цього, найближчим часом заплановано побудувати 21 нову лікарську амбулаторію за типовим проектом, придбати для них обладнання та санітарний транспорт».