На Кіровоградщині пити колодязну воду небезпечно для здоров’я

Перегляди: 1178

За даними головного управління Держпродспоживслужби в області, з 306 водогонів на Кіровоградщині протягом 2017 року функціонували 299.

Про це йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 13 квітня, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олени Черненко, вимогам чинного законодавства у 2017 році не відповідали близько 16 відсотків водогонів. У 2016-му цей відсоток становив 18, а у 2015 році - 3,8. У порівнянні з позаминулим роком у Гайворонському районі ситуація не змінилася зовсім, а от у Кіровоградському стан водогонів покращився з 73% до 23,3%.

До основних порушень відносяться відсутність балансоутримувачів, невизначеність та необлаштованість зон санітарної охорони навколо джерел водопостачання та водозаборів, незадовільний стан насосних споруд і водонапірних башт, зношеність водопровідних мереж, відсутність обробки води з підземних джерел, відсутність виробничого лабораторного контролю води, якою користуються люди.

Місцями забору води на об'єктах централізованого водопостачання є поверхневі води - ріки, водосховища на території області, шахтні колодязі та артезіанські свердловини.

На початок 2018 року паспорти отримали лише 37 відсотків громадських колодязів та свердловин, що стало найнижчим показником за кілька останніх років. Хронічними порушниками виявилися Благовіщенський, Маловисківський, Новомиргородський, Устинівський, Світловодський та Кіровоградський райони.

Також у Держпродспоживслужбі повідомили, що 100-відсоткову профілактичну дезінфекцію водогонів та колодязів торік провели лише у Вільшанському, Долинському, Новгородківському, Новоукраїнському та Онуфріївському районах.

Фахівці роблять висновок, що санітарно-технічний стан більшості мереж централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання залишається незадовільним. Профілактична дезінфекція, очищення водонапірних башт, колодязів, їх облаштування проводяться несвоєчасно або взагалі не проводяться. В більшості районів власники джерел водопостачання не організували виробничий лабораторний контроль води.