Кіровоградщина - одна з лідерів в Україні за забрудненням нітратами колодязної води

Перегляди: 1012

За результатами лабораторного дослідження за 2017 рік громадських та індивідуальних колодязів, 1746 з 2740 проб не відповідали санітарно-хімічним вимогам, а 58% - за вмістом нітратів.

Таку інформацію оприлюднили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У Новоукраїнському районі всі проби за вмістом нітратів не відповідали стандартам, в Олександрівському - 87%, Долинському - 85%, Бобринецькому - 84%, Вільшанському - 83%, Компаніївському - 82, Петрівському - 77%, Олександрійському - 74%, Кіровоградському - 66%, Онуфріївському - 65%, та у Кропивницькому - 78%.

Кіровоградська область займає одне з перших місць в Україні за забрудненням нітратами громадських та індивідуальних колодязів.

56% проб води з громадських колодязів за вмістом нітратів не відповідає вимогам, в Україні цей показник становить 21%.

В індивідуальних колодязях вміст нітратів був перевищений у 66% проб. На інших територіях країни невідповідність виявили у 28%.

Фахівці вважають, що через таке вагоме перевищення вмісту нітратів у питній воді варто розглянути можливості та планувати на перспективу пошук нових джерел постачання питної води. Адже, як зазначив керівник КОЛЦ Іван Касьяненко, 75% сільського населення споживає воду з нецентралізованих джерел.

Нагадаємо, санітарно-технічний стан більшості мереж централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання у Кіровоградській області залишається незадовільним. Профілактична дезінфекція, очищення водонапірних башт, колодязів, їх облаштування проводяться несвоєчасно або взагалі не проводяться. В більшості районів власники джерел водопостачання не організували виробничий лабораторний контроль води.