У Кропивницькому хочуть зробити, як у Лондоні й Чикаго

Перегляди: 1260

Серед 20 обласних центрів Кропивницький увійшов у трійку міст разом з Івано-Франківськом та Житомиром, які вибороли право узяти участь у проекті з розробки та формування відкритих даних, щоб забезпечити прозорість роботи місцевого самоврядування і покращити надання послуг громадянам.

Проект «Відкриті дані Кропивницького: для громади, влади та бізнесу» презентували експерт Надія Бабинська та аналітик ГО «Агенція журналістики даних» Богдан Тишкевич сьогодні, 17 квітня, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Захід відбувся в рамках програми «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування України та у партнерстві з ГО «Агенція журналістики даних».

Надія Бабинська навела кілька прикладів впровадження систем відкритих даних. Так, їх впровадження у сфері транспорту щорічно дозволяє Лондону зекономити 130 мільйонів фунтів стерлінгів. А Чикаго вдалося на 20% скоротити популяцію щурів, завдяки чому знизити рівень захворювання дітей через свинець, який входить до складу щурячої отрути.

Як зазначив секретар міськради Андрій Табалов, «коли громадяни мають інформацію, вони можуть задавати правильні питання, задуматись, чи правильно розвивається господарство міста, і що вони можуть зробити для змін на краще».

За словами начальника відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення міськради Оксани Бабаєвої, участь у проекті дасть змогу місцевому самоврядуванню стати більш відкритим, приймати більш ефективні рішення та отримати довіру людей і як результат стати більш привабливим для інвесторів.

Учасники зустрічі вже визначити перші 23 пріоритетні набори даних, які хвилюють мешканців міста. Долучитися до проекту та внести свої побажання можна на офіційному сайті міськради Кропивницького.