Експерти визначили, хто з кропивницьких ТОП-посадовців найтісніше пов’язаний з бізнесом

Перегляди: 1996

Платформа «Приховані інтереси» допоможе виявити взаємозв’язки депутатів і ТОП-чиновників Кропивницького з бізнесом.

Платформу (interes.shtab.net) створили 2017 року експерти ГО «Антикорупційний штаб» у співпраці з ГО «Асоціація Політичних Наук» і за підтримки «Центру демократії та верховенства права», передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Платформа містить базу даних усіх фірм, пов’язаних з місцевими депутатами та їхніми родичами, які можна аналізувати через пошук за прізвищем депутата, назву компанії або код ЄДРПОУ.

Функція «автоматичний аналізатор» протягом кількох секунд знаходить збіг між базою даних депутатських компаній та змістом завантаженого документа, наприклад порядком денним, стенограмою засідання, тендерною документацією тощо, і надає перелік фірм для подальшого аналізу.

База даних Кропивницького містить інформацію про 47 осіб: депутатів, мера та його заступників. З цими мешканцями Кропивницького та їхніми родичами пов'язані 118 компаній. З них торгівлею займаються 23%, виробництвом - 11%, операціями з нерухомістю - 15%, по 5% припадає на транспортні та будівельні компанії та ще 25% становлять компанії, що займаються іншими видами діяльності.

Аналіз виявив, що, наприклад, серед депутатів земельної комісії 60% мають прихований інтерес у будівельному та орендному бізнесі. За словами спікерів, це не вказує, що Віталій Бєлов, Олександр Шамардін, Вадим Дрига та Юрій Гребенчук приймають рішення, які суперечать антикорупційному законодавству, але потенційно можуть це робити.

Експерти виявили топ-3 керівників міста, з якими пов'язана найбільша кількість компаній.

Секретар міської ради Андрій Табалов разом із родиною пов'язаний з 25 компаніями. Згідно з аналізом, вони протягом 2017 - 2018 років виграли тендерів майже на 34 мільйони гривень.

Мер міста Андрій Райкович та його родичі афілійовані з 12 компаніями, які за цей же період на публічних закупівлях заробили майже 5 мільйонів гривень.

Ім'я керівника фракції БПП, депутата Ігоря Волкова пов'язують з 11 компаніями. Менше ніж за півтора року вони виграли тендери майже на 2 мільйона.

«Таким чином можна констатувати той факт, що у Кропивницькому бізнес і політика дуже переплетені. А бізнесмени, які приходять в політику, можуть зловживати своїм впливом, зв'язками та статусом, щоб отримувати різного роду преференції. Це можуть бути підряди, виділення ділянок та інші блага», - зазначила голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Галина Янченко.