Робочій групі з регенерації фортеці Святої Єлисавети в Кропивницькому погрожували

Перегляди: 1928

Засідання робочої групи вчора, 26 квітня, з регенерації фортеці Святої Єлисавети в Кропивницькому зірвали і перенесли.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після вступної промови начальника відділу з охорони культурної спадщини управління містобудівництва та архітектури міськради Кропивницького Надії Лісняк слово попросив місцевий активіст Ігор Козуб. Його «як ідеолога» обурило, що хтось хоче відтворити «русскій мир» у межах фортеці, і хвилювало питання, скільки це коштуватиме. На це Лісняк зазначила, що фахівці запрошені саме для того, щоб визначитися з тим, як зберегти пам'ятку, яку поступово розтягують на шматки.

«Не питання, за чиїм указом побудована фортеця, вона є унікальної пам'яткою в межах Європи, - зазначив директор Держархіву у Кіровоградській області Олег Бабенко. - Питання в інтерпретації нашої історії». На його переконання, потрібне ґрунтовне дослідження всього комплексу, аби зберегти пам'ятку, яку в радянські часи вже намагалися забудувати.

Присутні також висловили думку, що в першу чергу потрібно провести археологічні розкопки, і тільки після цього щось вирішувати.

Що до єлисаветинського указу, зазначила архітектор Раїса Ковальова, на планах, які зберігаються в історичному військовому архіві Москви, видно, що фортецю побудували на місці, де вже були фортифікаційні споруди.

Виступив також секретар ГО «Бойове братство» Олег Кокуленко, який завітав на засідання з товаришами. Він зажадав отримати відповідь на запитання, чому «на четвертому році війни в нас хочуть регенерувати фортецю», та чи не є це «частиною гібридної війни».

«Я прошу членів групи замислитися над тим, що йде війна, гинуть хлопці, а наша алея слави знаходиться теж на території елисаветградської фортеці, - заявив Кокуленко. - І мене не цікавить, які гроші будуть витрачені і звідки вони візьмуться. Місто вже рік Кропивницький, а на в'їзді все ще "Кіровоград" висить. На це грошей немає, але чомусь узялися поглиблювати рови, насипати і ще щось робити. Якщо це для України, і якщо держава доручила це зробити, тому що це державний проект і державі це потрібно, обґрунтуйте нам це».

Обстановка на засіданні поступово загострилася до такого рівня, що на адресу робочої групи пролунали погрози. Козуба особливо обурювало, що членами групи є, на його переконання, прихильники Єлисаветграду і - як наслідок - «русского міра». А Леонід Багно пообіцяв присутнім неприємності, якщо вони не дадуть побудувати на валах єдину помісну православну церкву.

Лісняк зазначила, що Кропивницькій Єпархії доручили розробити проект церкви у межах комплексу, але остаточне рішення прийматиме Міністерство культури.