Охорона здоров’я Кропивницького відповіла на статтю CBN

Перегляди: 1278

«Управління охорони здоров'я не хитрує», - стверджує його керівник Оксана Макарук.

Ми завжди ставилися з повагою до ініціатив, впроваджених управлінням охорони здоров'я. Нагадаємо, що в Кропивницькому ще у 2014 році розробили і втілили у життя комплексну програму підтримки учасників війни на сході та членів їхніх родин. На той момент на державному рівні фактично не існувало сталої системи соціального захисту військовослужбовців, що воюють чи повернулися з війни. А та, що була, не відповідала вимогам часу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як пояснила CBN начальник управління охорони здоров'я Оксана Макарук, з тих пір законодавча база змінилася, але до гарантованого законом списку осіб, що потребують захисту та мають право на безоплатне лікування, не потрапили родини учасників бойових дій. Тож, коли приймався бюджет міста на 2018 рік, саме ця категорія була викреслена з міської програми соціального захисту. Викреслена через недостатню кількість коштів, передбачених саме на неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Кропивницькому охорона здоров’я схитрувала

Після того, як це стало відомим членам бюджетної комісії міської ради, вони зробили все, щоб повернути сім’ї учасників бойових дій до переліку пільгових категорій. Саме тому збільшили цільове фінансування по галузі «Охорона здоров’я» програми соціального захисту учасників АТО.

«Лікувально-профілактичні заклади надають медичну допомогу учасникам АТО та членам їхніх родин у рамках своїх можливостей та виділених коштів», - заявила Оксана Макарук.

Але так і залишилося не зрозумілим, як саме треба доводити приналежність до родини учасника АТО. З власного досвіду - лікарі не питають, а ми й не користуємося.

Олексій Гора, CBN