Ситуація з онкозахворюваннями в Кропивницькому погіршилася

Перегляди: 3046

Онкологічна ситуація в місті у першому кварталі цього року погіршилася у порівнянні з показниками аналогічного періоду 2017-го.

Про це свідчать дані, надані CBN управлінням охорони здоров'я міськради Кропивницького.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Захворюваність злоякісними новоутвореннями на 100 тисяч населення у 2017 році становила 133,5, то в нинішньому - 147.

Лікарі відзначають щорічне зростання захворюваності ще й через те, що кропивничани виїжджають на заробітки в інші міста чи країни і повертаються, вже маючи важкі стадії онкопроцесу.

Показник вперше виявлених хворих з третьою і четвертою стадіями онкології становить у місті 23,3 на 100 тисяч населення, в області 27,4, а в 2017 році він становив 30,8.

За словами заступника головлікаря лікарні швидкої допомоги Олени Бондар, рак легенів лідирує за занедбаністю, смертністю і летальністю до року, яка нижче 40 - 45% не опускається. Хоча лікувальних і діагностичних можливостей у місті більше, ніж у селі, пролікували з таким діагнозом лише 9% городян, тоді як в області цей показник сягає 19%.

Найбільша кількість хворих на рак легенів живе в районі Великої Балки, вказують медики, відзначаючи, що вік і екологія відіграють свою роль. Наприклад, в більш «молодих» районах Жадова і Попова поширеність онкозахворювань набагато менша. Найвища концентрація онкохворих спостерігається у медсанчастині №19 - шахтарській лікарні.

Незважаючи на широку просвітницьку роботу, широку мережу мамологічних кабінетів, зростає занедбаність захворюваності на рак молочної залози. Подібна ситуація з раком передміхурової залози, щитовидної залози, шийки матки тощо.

Заклопотаність у лікарів викликає той факт, що на фоні зростання смертності пролікували лише 41% первинних хворих. Причину подібної ситуації фахівці бачать в низькій санітарній культурі кропивничан.