Президентська сила перемогла на виборах до об’єднаних громад на Кіровоградщині

Перегляди: 1121

Вибори голів Приютівської й Новопразької об’єднаних громад Олександрійського району та Дмитрівської Знам’янського завершилися перемогою кандидатів від Блоку Петра Порошенка. Згідно з офіційними результатами голосування, керманичем Приютівської громади люди обрали висуванця президентської політсили Андрія Коломійцева, головою Новопразької – також кандидата від БПП Богдана Курупа, а очільницею Дмитрівської об’єднаної громади стала самовисуванка Наталія Стиркуль, яку теж підтримувала партія.

У цілому голосування минуло спокійно, однак не обійшлося без інцидентів – представників «Батьківщини» звинуватили у підкупі. Ще ввечері 27 квітня про злочин заявив Комітет виборців України, а далі – інформацію підтвердили правоохоронці. За галочку біля конкретного прізвища виборцям пропонували 200-300 гривень!

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

– Служба безпеки Украї­ни зафіксувала два такі випадки. Правоохоронці спрацювали оперативно, – зазначив у день голосування керівник Знам’янської районної парторганізації БПП Олександр Лукашов і додав, не всі жителі приставали на пропозицію «Батьківщини». – Це сільська громада. І хоча для сільських жителів навіть 200 гривень – це гроші, не всі погоджувалися. Більше того, люди знають, хто є хто з кандидатів і навіть за гроші не хочуть за них голосувати.

– На жаль, наші опоненти застосовували різні технології. Правоохоронні органи зафіксували факти прямого підкупу виборців представниками «Батьківщини». Не зрозуміло, наприклад, для чого ця партія запрошувала спостерігачів із інших областей. Але в цілому Блок Петра Порошенка отримав перемогу і працюватиме на розбудову об’єднаних територіальних громад, – додав уже на підсумковій прес-конференції в CBN заступник голови Кіровоградської регіональної організації БПП Юрій Гугленко.

Загалом найбільш активно виборці йшли на дільниці зранку.

– Першим, як і прийнято, зайшов чоловік. Він побажав нам святкового настрою, бо цей день дійсно для всіх є святковим, сьогодні вирішується доля нашої громади. Люди налаштовані позитивно, – ділилася голова виборчої комісії №350552, що в Новій Празі, Галина Гейко.

– Я проголосувала за кандидата, якого вважаю найдостойнішим, – каже Віра Мальована. – Сподіваємося, селище підніметься до того рівня, на якому живуть міста. Це для нас відповідальний історичний момент.

Отже, за новообраного голову Приютівської громади Андрія Коломійцева проголосувало 63%. За керманича Нової Праги Богдана Курупа свої голоси віддали 52%. А голова Дмитрівської громади – самовисуваниця Наталія Стиркуль – здобула майже 82% голосів.

Разом із тим БПП та самовисуванці, яких підтримувала політична сила, здобули понад 50% депутатських мандатів.

– Мені приємно, що наша команда отримала значну перемогу. У два і більше разів кандидати здобули голосів і перемогли з великим відривом. Дякуємо людям за довіру, – наголосив Юрій Гугленко.

– Перед нами стоїть серйозне завдання сформувати спроможні територіальні громади, які покажуть якісний результат, – наголошує новообраний голова Приютівської громади Андрій Коломійцев. – Зрозуміло, аби ці результати були, в команді мають працювати справжні професіонали. Думаю, за два-три тижні ми запропонуємо кандидатури на розгляд і почнемо реалізовувати потрібні громаді проекти та ініціативи.

Переможці констатують, повноцінна робота в громадах розпочнеться тоді, коли бюджети дозволять втілювати заплановане. У пріоритеті – ремонти доріг, облаштування вуличного освітлення, заміна мереж водогону, питання транспортного перевезення, земельні відносини та чимало інших.

– Реформа децентралізації є однією з найуспішніших. Результати виборів підтверджують, що представники нашої команди мають мандат довіри від громадян, – резюмував Юрій Гугленко.

Тим часом Президент уже після виборів звернувся до правоохоронців розслідувати факти підкупу, які мали місце в об’єднаних громадах.

– Надзвичайно стурбований кількістю фактів підкупу виборців із боку окремих політичних сил. Для мене як гаранта виборчих прав – це є абсолютно неприйнятно. Прошу Національну поліцію, Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України довести справи до логічного завершення, і щоб кожен, хто скоїв цей злочин проти демократії, опинився у в’язниці, – заявив Петро Порошенко.

Президент наголосив, перебування в опозиції не дає «політичного захисту від кримінального переслідування».

Розібратися з усіма випадками порушень на виборах вимагає і очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко.

– Кожен, хто зазіхає на демократію і право людини на самовизначення, повинен бути покараний згідно з чинним законодавством, – підкреслює голова облдержадміністрації.

Водночас він зауважує, політичний результат підтвердив довіру людей менеджерам, які не словом, а справами доводять свою ефективність.

– Вони не розповідали про те, що зроблять у майбутньому, а звітували перед громадою про зроблене в попередній період. Не розповідали про те, що у нас влада погано працює, а говорили про те, що готові разом із владою надалі розбудовувати місцеве самоврядування, – зазначає Сергій Кузьменко і вважає дуже достойним результат, який продемонстрували Андрій Коломійцев, Богдан Куруп і Наталія Стиркуль. – Дякую їм за те, що фактично очолили процес децентралізації в регіоні. Ці люди налаштовані на працю і готові докласти максимум зусиль, аби довести, що реформа децентралізації є однією з найуспішніших в країні.

Ірина Іванова, «КП». Фото: Григорій Зуб