У Кропивницькому активісти чатуватимуть на п’яних водіїв біля нічних розважальних закладів

Перегляди: 1560

У Кропивницькому стартує громадський проект «Пітбуль», його учасники підтримуватимуть безпеку на вулицях. Вони чергуватимуть біля нічних розважальних закладів, аби попередити водіння відвідувачів у нетверезому стані.

Два роки тому цей проект запустили у столиці, на сьогодні він діє в шести містах, тепер до ініціативи долучаться Кропивницький і Рівне.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://www.facebook.com/1443411692431493/videos/1443466662425996/

Деталі ініціативи та як стати членом команди кореспонденту CBN розповів ініціатор і керівник проекту в Україні Олексій Павловський.

- Це громадська ініціатива. Всі небайдужі можуть долучитися, повідомивши про своє бажання у групі в соцмережі Facebook. Інформація про черговий рейд з’являтиметься на сторінці. Охочі можуть приїхати на захід, там буде описані місце і час збору. Активісти пройдуть інструктаж, послухають співробітників поліції, організаторів, їм розкажуть про заходи безпеки, механізм рейду. Потім вони додаються в оперативний штаб.

Учасники проекту чергують біля нічних розважальних закладів і спостерігають за тим, чи не сідають люди в стані алкогольного сп’яніння за кермо. Якщо вони запідозрили такий факт, то відразу повідомляють про це співробітників поліції. Задача правоохоронців – перевірити цю інформацію.

- Який відгук ініціатива отримала в нашому місті? Чи багато людей виявили бажання долучитися до проекту?

- Вже близько 60 людей виявили бажання працювати в команді. Кропивницький показує себе досить активно в цьому процесі. Варто сказати, що самі правоохоронці дуже раді такій ініціативі, оскільки для них це - реальна допомога. Всі ми розуміємо, що з нічних закладів люди досить часто виїжджають у стані алкогольного сп’яніння, стаючи потенційними вбивцями. Всі підтримують цей проект і всіляко йому сприяють.

- Яких результатів вдалося добитися громадським активістам під час цієї робити?

- У Києві з нашою допомогою виписується близько 30 - 40% протоколів за час рейду. Це гарна статистика, це мотивує розширятися і запускати проект в інших містах.

- Коли стартує проект у Кропивницькому, і скільки він триватиме?

- Проект стартує 18 травня і є безстроковим. Рейди будуть проходити постійно. Думаю, у Кропивницькому рейд проходитиме двічі на місяць точно, а можливо, й частіше. Вибирати будемо місця з масовим скупченням людей.

У Кропивницькому буде створений чат для всіх автолюбителів: таксистів, водіїв маршруток, заправників, вони будуть надавати інформацію модератору чату, потім інформацію швидко передаватимуть співробітникам поліції.

Сподіваємо, наша співпраця дасть гарний результат, і ситуація щодо безпеки на дорогах покращиться.

Правоохоронці ідеї «Пітбуля» схвалюють.

- Ініціатива від громадян завжди вітається. Кажуть, що добре, коли приходять реформи, але реформи здебільшого роблять самі люди, а не хтось згори чи з сусіднього будинку. Їх роблять ініціативні громадяни, які хочуть брати активну участь у створенні безпечного оточення міста, в якому вони проживають, - заявила CBN прес-секретар патрульної поліції Кіровоградщини Яніна Ликова.

Лілія Кочерга, CBN