У Кропивницькому навчали, як зробити місто насправді інвестиційно привабливим

Перегляди: 1173

Відкриті дані змінюють місто, і в цьому кропивничани мали нагоду переконатися на досвіді Дрогобича.

Як розповів керівник відділу ІТ та аналізу Дрогобицької міськради Станіслав Гайдер, завдяки впровадженню системи відкритих даних сайтами міста почали користуватися щодня 45 з 80 тисяч мешканців міста, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Так звана піраміда партисипативності - через відкриті дані, комунікації, співпрацю та партнерство - дає можливість залучити до прийняття управлінських рішень не тільки працівників комунальних підприємств і виконавчих органів, а й мешканців міста.

Дрогобичани можуть користуватися бюджетною мапою міста, на якій за допомогою піктограм можна дізнатися про те, хто і що робить, за якими тендерами, з якими компаніями підприємство пов'язане і хто кінцевий бенефіціар компанії, що виконує роботи.

Через електронний аукціон можна дізнатися, як, хто і за якою ціною отримує в оренду чи власність землю громади.

Є мапа з інформацією про всі комунальні підприємства міста, а також щоденний енергетичний облік усіх 82 закладів комунальної власності.

Ефективність роботи місцевих депутатів теж не обійшли увагою. Крім декларацій, на сайті є інформація про те, як депутати відвідують сесії, як вони голосують за те чи інше рішення та є порівняння з голосуванням інших депутатів. Тоді чітко видно, хто є «друзями» з голосування.

У Дрогобичі створили також мапу зовнішньої реклами з повною інформацією про власників та зі зворотнім зв'язком для мешканців міста. Це дозволило за рік вдвічі підвищити надходження до місцевого бюджету від реклами.

Дрогобичани підключаються і до контролю роботи виїзної торгівлі, МАФів, завдяки чому в місті неможливо без дозволу зайнятися дрібним бізнесом.

Мапа житлово-комунальних проблем дозволяє містянам писати про точкові проблеми, знати, який чиновник особисто відповідає за їх вирішення, вести активну переписку. За 18 місяців люди подали 700 скарг, і 527 питань вже вирішено.

Кропивницькому не завадить і сторінка з електронними картками важкохворих дітей. Вона дає можливість небайдужим людям не піддаватися обману, а допомагати конкретній дитині.

Систему відкритих даних Дрогобича визнали найкращою в Україні. За словами Станіслава Гайдера, завдяки їй у місто почали заходити інвестори.

Тепер представники виконавчих органів та комунальних підприємств Кропивницького мають внести свої пропозиції щодо того, що слід впровадити в обласному центрі.