Уродженець Кіровоградщини у 2015 році наказав прибрати сліди росіян з-під Дебальцевого

Перегляди: 1898

У 2015 році керівник ПВК «Вагнер», екс-офіцер спецназу ГУ Генштабу ЗС РФ Дмитро Уткін наказав евакуювати з-під Дебальцевого російську бойову техніку, яку знищили сили АТО.

Аудіозаписи розмов Вагнера з його підлеглим - громадянином РФ Сергієм Ковальовим - 19 травня оприлюднили у Службі безпеки України, пише «Українська правда».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Під час штурму Дебальцевого 21 лютого 2015 року співробітники СБУ перехопили телефонні розмови представників підрозділу спецслужб РФ під назвою ПВК "Вагнера"», - повідомили у Службі безпеки.

Задокументовано, що у розпал боїв керівник «вагнерівців» Дмитро Уткін (особистий номер М-0209) надає команду своєму підлеглому громадянину РФ Сергію Ковальову (особистий номер М-0274) терміново евакуювати знищені силами АТО під Дебальцево сучасні зразки російської бойової техніки – броньовані розвідувально-дозорні машини КамАЗ-43269 «Дозор».

«Ця техніка перебуває на озброєнні виключно у Збройних силах РФ. Оперативники СБУ встановили, що термінове вивезення "Дозорів" здійснювалося взводом технічного забезпеченнями ПВК "Вагнер", який очолював громадянин РФ, колишній військовослужбовець 10 ОБрСпП ГУ ГШ ЗС РФ Олексій Бородій (особистий номер М-1009). Під час боїв під Дебальцевим він зазнав поранення та був евакуйований на територію РФ», - зазначили в СБУ.

19 червня 2014 року Бородія засудила судова колегія з кримінальних справ Північно-Кавказького окружного військового суду за ч. 4 ст. 159 УК РФ (шахрайство) до позбавлення волі на чотири роки зі штрафом у розмірі 200 000 рублів, але замість відбування покарання був направлений спецслужбами РФ на Донбас як найманець ПВК «Вагнер».

https://www.youtube.com/watch?v=Ar_rg7xCX_c

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.