На сайті ВР з’явилося пояснення, чому хочуть перейменувати Кіровоградську область

Перегляди: 1514

Автори законопроекту про перейменування Кіровоградської області вважають, що її назва походить від «Кіровоград», а відтак не відповідає законам про декомунізації.

Про це сказано у пояснювальній записці до проекту закону.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Місто було назване на честь Сергія Кірова, який обіймав керівні посади в комуністичній партії: був членом Політбюро ЦК ВКП(б) (вищого партійного органу Комуністичної партії), першим секретарем Ленінградського міського комітету ВКП(б), а також секретарем ЦК ВКП(б)», - пишуть автори проекту.

«Назва "Кіровоградська область" є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України "публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму ... на всій території України заборонено", - сказано також у записці. - До того ж Сергій Кіров вважається одним з організаторів масових репресій, в тому числі й проти українців, а також ідейним натхненником Постанови ЦВК і РНК СРС "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності" від 7 серпня 1932 року».

Нардепи, що підписалися під проектом закону, вважають, що «найбільш доцільним є перейменування області відповідно до назви обласного центру – Кропивницька».

Нагадаємо, відповідно до законів про декомунізацію, 14 липня 2016 року парламент перейменував Кіровоград на Кропивницький.

У Верховній Раді також зареєстрували проект закону про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Для внесення змін до Конституції треба набрати не менше двох третин голосів.