Кропивницький стоїть на порозі масштабних змін теплозабезпечення

Перегляди: 1885

Аби створити нову схему теплопостачання Кропивницького, потрібно вирішити чотири стратегічні питання.

На цьому під час наради з питань забезпечення теплом мешканців Кропивницького наголосив завідувач відділу теплофізичних процесів Інституту технічної теплофізики Національної академії наук України Олександр Сігал, інформує CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перше. Хто працюватиме в цьому секторі, дві компанії чи одна. І якщо одна, то це буде ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» чи КП «Теплоенергетик»?

Друге. Чи доцільно продовжувати експлуатацію ТЕЦ, чи економічно більш вигідно припинити її роботу та встановити пог місту мінікотельні?

Третє стосується функціонування котельні номер два по вулиці Ливарній у селищі Новому, яку треба зупинити, бо економічно більш доцільно буде перевести забезпечення селища теплом на котельню №1 та провести санацію тепломереж.

І четверте. Місту потрібно переглянути температурний графік роботи системи теплопостачання. Від цього залежатимуть економічне обгрунтування роботи нової схеми теплозабезпечення.

Зазначимо, що фахівцями Інституту технічної теплофізики НАНУ був проведений аналіз роботи котелен обох підприємств, і лише п'ять з них не потребують втручання у свою роботу. Їхня ефективність становить від 83 до 93 відсотків.

Згідно з аналізу роботи ще 14 котелен, експерти зазначили, що їхні котли мають недостатню ефективність, втрати тепла при транспортуванні до споживача і потребують або заміни, або модернізації. Котельня №2 в селищі Новому взагалі працює увесь період без зміни навантаження. Тобто її котли не можна переключити, якщо на вулиці тепло.

Відносно температурного графіку, за словами Олександра Сігала, якщо для розрахунків узяти реальну температуру в мережах, можна було б використовувати не стальні труби, розраховані на температуру в 115 градусів, якої немає, а пластикові. Помістити їх в нині існуючі і зекономити на санації мереж колосальні кошти.

Але це тільки технічний аналіз, при прийнятті рішення ще потрібно врахувати питання екології.

За словами заступника міського голови Олександра Мосіна, на розробку нової схеми може піти від восьми місяців, бо місту потрібна ефективна програма, яка включатиме перспективи модернізації і розвитку системи теплозабезпеченння. Наступний опалювальний період не за горами, а ціни на газ ростуть.

«Нашому місту потрібна нова ефективна схема теплопостачання. Економічна, зі зрозумілими відповідями на усі питання. Тому рухаємося вперед і ні кроку назад», - закликав Олександр Мосін.

Пропозиції щодо розробки та впровадження нової схеми теплозабезпечення Кропивницького можна буде переглянути на сайті міської ради.