Уродженець Кіровоградщини став символом для росіян, які хочуть бути найманцями, - ЗМІ

Перегляди: 2309

ПВК «Вагнер» стала символом для росіян, які хочуть бути найманцями.

Про це пише «Бумага».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.

У «В Контакті» можна знайти кілька десятків спільнот, присвячених діяльності ПВК. На кожну з них підписано до 35 тисяч чоловік. Практично в кожному є обговорення з назвою «Як потрапити в ПВК?» Там десятки чоловіків сперечаються про те, як потрапити до «музикантів» - так через прізвище композитора неофіційно називають ПВК «Вагнер».

Серед них - колишні військові і співробітники МВС, любителі страйкболу і комп'ютерних стрілялок, 17-річні школярі, які хочуть потрапити до Сирії замість армії, і ветерани Чеченської війни. Вони залишають в соцмережах свої резюме з описом бойового досвіду і військової професії (танкіст, снайпер, розвідник і так далі), запускають хештеги на кшталт #Хочуввагнер і пишуть, що «готові до відряджень». Нікого з них не хвилює ні статус найманця, ні можлива відповідальність.

Головний редактор «ЧВК.інфо» Євген Берсенєв у розмові з «Бумагою» розповів, що до редакції сайту надходять десятки звернень від росіян, які бажають потрапити в ПВК.

«В основному пишуть колишні військові, які не змогли влаштуватися в житті. Багато людей, які пройшли гарячі точки - Чечню тощо. Особливо багато людей, які повернулися з Донбасу. Складно повернутися з війни і почати мирне життя», - пояснив Берсенєв. Всім охочим у відповідь він відправляє свою статтю «Як влаштуватися в ПВК» зі списком російських компаній, проте наголошує, що без зв'язків влаштуватися буде важко.

Нагадаємо, СБУ оприлюднила аудіозапис розмови керівника ПВК «Вагнер» Дмитра Уткіна з його підлеглим. З запису випливає, що саме Уткін у 2015 році наказав евакуювати з-під Дебальцевого російську бойову техніку, яку знищили сили АТО.