Профспілковий лідер Кіровоградщини заявив, що там, де є профспілки, немає зарплати в конвертах

Перегляди: 888

Там, де є профспілкові організації, майже немає виплат зарплат в конвертах чи прихованої зайнятості.

Про це заявив на засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення голова ФПО Кіровоградщини Максим Баланенко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Невипадково багато роботодавців намагаються за всяку ціну позбавитися профспілок, - зазначив профспілковий лідер. - Їм не потрібні організації, що пояснюють людям, з якими проблемами вони можуть зіштовхнутись в подальшому. На жаль, зараз так склалось, що іноді і працівник не зацікавлений в отриманні "білої" зарплати: краще отримати мінімалку, субсидію ще й зарплату в конверті. Мовляв, пенсія ще далеко, і може все змінитись, а виживати потрібно зараз».

Цьому сприяє і недосконале податкове законодавство: відсутність неоподаткованого мінімуму, прогресивної шкали оподаткування.

«П'яту частину зарплати сплачує кожен працівник - і той, хто отримує мінімалку, і той, хто десятки тисяч. Поки так буде, боротись з порушеннями буде дуже важко», - сказав Баланенко.

Головними завданнями, які стоять сьогодні перед профспілками при укладанні угод, є забезпечення рівних умов праці, своєчасна виплата зарплати, продуктивна зайнятість та достойний соціальний захист.

Баланенко зазначив, що люди отримують гарантовану мінімальну зарплату 3723 гривні при фактичному прожитковому мінімумі для працездатної особи в квітні 4213 гривень: «В основу формування оплати праці сьогодні поставлено не мінімальну зарплату, а офіційний прожитковий мінімум, який становить 1762 гривні. При цьому до мінімальної зарплати включені всі доплати і надбавки. Як наслідок допущена повна зрівнялівка, і майже третина працівників Кіровоградщини отримує зарплату менше фактичного прожиткового мінімуму».