Три райони Кіровоградщини можуть лишитися без світла

Перегляди: 1476

Щоб уникнути надзвичайної ситуації, пов'язаної з незадовільним станом повітряних електричних ліній, їх слід зробити комунальною власністю, а потім передати в експлуатацію ПрАТ «Кіровоградобленерго».

Таке рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Свого часу Світловодський комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів займався експлуатаційним обслуговуванням двох повітряних електричних ліній, які несуть енергію у Світловодськ, Світловодський і Олександрійський райони та живлять канал «Дніпро-Інгулець», що постачає воду Кривому Рогу.

Через банкрутство підприємства лінії вже багато років руйнуються. Конструктивні елементи 68 опор розкрадають, елементи з бетону та антикорозійне покриття пошкоджені.

Крім цього, покинуті без нагляду лінії мають перетин з 17 лініями різної напруги. Якщо якась опора впаде, Олександрійський, Світловодський і Онуфріївський райони залишаться без світла. Причому довготривалі перерви в електропостачанні загрожують не лише Кіровоградщині, а й Дніпропетровській області.

Нагадаємо, у Кропивницькому тривають планова реконструкція, капремонт та технічне обслуговування електромереж.

До кінця року планується капітально відремонтувати 99 трансформаторних підстанцій, 52,5 кілометра повітряних ліній напругою 0,4 кВ, 12 кілометрів ПЛ 6-10 кВ, майже 3 кілометри кабельних ліній напругою 10 кВ.