У транспортуванні «Бука», який збив Boeing над Донбасом у 2014-му, брав участь куратор уродженця Кіровоградщини

Перегляди: 3221

Учасники дослідницької групи Bellingcat у рамках спільного розслідування з The Insider дійшли висновку, що Андрій Іванович з позивним «Оріон», який фігурує в матеріалах міжнародного розслідування катастрофи рейса MH17, - це офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков 1977 року народження.

Про це пише «Медуза».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.

Як з'ясували в Bellingcat, Іванніков з 2006 по 2008 рік був міністром оборони Південної Осетії. У 2014 році він поїхав в зону українського конфлікту: там він координував дії ПВК «Вагнер» і відповідав за взаємодію з адміністрацією ЛНР.

У Bellingcat розповіли, що після того як їм вдалося встановити особу Іваннікова, учасники розслідування кілька разів дзвонили йому по телефону, щоб переконатися, що його голос збігається з голосом «Оріона».

Представник Bellingcat на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що не уявляє такої ситуації, при якій президент Росії Володимир Путін не знав би про перекидання військової техніки через кордон, і що це, на його погляд, підпадає під статтю КК РФ про розв'язання агресивної війни.

Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над Донбасом у липні 2014 року. Загинули всі 298 чоловік на борту.

Міжнародна слідча група 24 травня оприлюднила новий звіт про катастрофу MH17, в якому стверджується, що лайнер був збитий «Буком», що належить російській 53 зенітній ракетній бригаді ППО з Курська.

Власті Нідерландів та Австралії 25 травня офіційно поклали на Росію відповідальність за збиття лайнера. Країни закликали Москву до переговорів і попередили про можливість звернення до міжнародного суду.

Росія заперечує причетність до катастрофи MH17. Міноборони заявило, що ракета, представлена міжнародною комісією, не перебуває на озброєнні російської армії.