В найпопулярніших водоймах Кропивницького купатися не рекомендують

Перегляди: 1254

Фахівці обласного лабораторного центру не рекомендують купатися на пляжах Кіровоградщини, де вода не відповідає санітарним нормам.

Про це йдеться на сайті Кіровоградського обласного лабораторного центру, передає CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Протягом травня спеціалісти лабораторного центру у межaх сaнiтaрно-гiгiєнiчного монiторингу вивчали безпечність рiчкової води у мiсцях мaсового вiдпочинку нaселення нa водоймах області.

З 18 проб поверхневих вод, які перевірили за мікробіологічними показниками, чотири не вiдповiдaло гiгiєнiчним вимогaм (22,2%).

Пляжі і рекреаційні зони, де вода не відповідає стандартам за мікробіологичними показниками:

  • пляж у міському саду Кропивницького на річці Сугоклея, де індекс колі-фага складає 8,6*103 БУО;
  • Новомиколаївський пляж обласного центру на Інгулі. Там індекс колі-фага – 9*103 БУО;
  • Ковалівський пляж у Кропивницькому на Інгулі. На уьому індекс колі-фага становить 8*103 БУО;
  • Обознівське водосховище у Кіровоградському районі. Індекс колі-фага – 8,3*103 БУО).

Довідково: колі-індекс — кількість лактозопозитивних кишкових паличок в 1 л (г) досліджуваного об’єкта (води, ґрунту, харчових продуктів). Кишкову паличку використовують як санітарно-показовий (індикаторний) мікроорганізм фекального забруднення об’єктів, а її кількість характеризує ступінь забруднення об’єкта. Наприклад, питна вода безпечна в епідеміологічному відношенні, якщо колі-індекс становить ≤3 (3 кишкові палички в 1 л води).