Рятувальники зібрали кіло ртуті у квартирі кропивничанина й лишили її там

Перегляди: 2640

Близько кілограма ртуті знайшли в квартирі кропивничанина, проте працівники УДСНС в області нічим зарадити не змогли.

Про це CBN повідомив власник квартири Роман.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Під час ремонтних робіт у купленій квартирі ремонтники знайшли ртуть, - розповів він. - Працівники ДСНС приїхали за викликом, зібрали близько кілограма ртуті й залишили її. Сказали, що не мають права і можливості її утилізувати. Хіба власник квартири, де знайшли ртуть, має самостійно шукати, де і як її утилізувати? Як транспортувати її? У маршрутці з купою пасажирів?»

За словами речниці УДСНС в області Оксани Мачак, рятувальники дійсно не мають повноважень для проведення таких робіт.

«Підрозділ УДСНС в області діяв згідно з "Порядком дій органів управління та аварійно-рятувальних формувань під час організації та проведення демеркуризації", - пояснила Мачак. - ДСНС не займається утилізацією ртуті. За інструкцією, ртуть передається представникам місцевої влади або підприємству, що має ліцензію на утилізацію ртуті, або ж залишається власнику об’єкта, на якому було знайдено ртуть».

Вона також додала, що рятувальники, які виїжджали на цей виклик, зібрали всю ртуть, помістили її у скляну ємність і залили спеціальним розчином, щоб не допустити випаровувань. За словами Оксани Мачак, співробітники ДСНС розповіли власнику квартири про його можливі подальші дії та порадили, куди треба звертатися.

У Кропивницькому є підприємство «Екоцентр», яке має ліцензію на утилізацію ртуті, проте ця послуга – платна. Утилізація кілограма коштує близько 3 тисяч гривень.