У всіх госпітальних округах Кіровоградщини надають послуги гемодіалізу

Перегляди: 829

У всіх госпітальних округах Кіровоградщини створили умови для надання хворим із хронічною нирковою недостатністю послуги гемодіалізу.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час відкриття відділення гемодіалізу в Олександрійській районній лікарні сьогодні, 4 червня, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами голови ОДА, в області вже функціонують три відділення гемодіалізу – в обласній лікарні, Маловисківській центральній районній лікарні та на базі міської лікарні №2 Святої Анни. Четверте відділення – в Олександрії.

Гемодіаліз – один з методів позаниркового очищення крові. Він заснований на принципі дифузії та конвекції речовин з малою та середньою молекулярною масою через напівпроникну мембрану, що дозволяє видалити з крові токсичні речовини і продукти метаболізму. Необхідність у гемодіалізі виникає при важких захворюваннях нирок або при надходженні у кров великої кількості токсинів.

«Ми працюємо над тим, щоб кожна людина, яка потребує гемодіалізу, була ним забезпечена, – сказав Сергій Кузьменко. – А щоб людям було комфортно його отримувати, ми враховуємо географічні чинники і виділяємо кошти на те, щоб вони мали можливість безкоштовно отримувати послугу. Цього року обласна влада виділила на цю потребу 27 мільйонів гривень».

Як додав директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко, загальна кількість апаратів для гемодіалізу в області, що працюють, – 34. Всього в області замісну ниркову терапію отримують 177 пацієнтів. У черзі стоїть близько двох сотень хворих.

«Ми продовжуємо регіоналізацію гемодіалізної допомоги в області. В Олександрії – четверте відділення в області. Тепер в кожному госпітальному окрузі є відділення максимальної потужності, аби забезпечувати потреби усіх пацієнтів, які проживають на їхніх територіях», – уточнив Олег Рибальченко.

Нагадаємо, територію Кіровоградської області розділили на три медичні округи – Західний (Маловисківський, Новоукраїнський, Гайворонський, Добровеличківський, Голованівський, Новоархангельський, Благовіщенський, Вільшанський райони), Кіровоградський (Кропивницький, Знам’янка, Кіровоградський, Долинський, Новомиргородський, Олександрівський, Бобринецький, Знам’янський, Новгородківський, Компаніївський, Устинівський райони) та Олександрійський (Олександрія та Світловодськ, а також Олександрійський, Петрівський, Онуфріївський, Світловодський райони).