У чотирьох районах Кіровоградщини зафіксували випадки отруєння бджіл

Перегляди: 1242

На Кіровоградщині зафіксували випадки отруєння бджіл в Долинському, Добровеличкiвському, Олександрiйському та Олександрiвському районах.

Про це CBN повідомили в обласному управлінні Державної споживчої служби.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Пасічники звинувачують у цьому фермерів, які використовують отрутохімікати під час обробітку полів. В управлінні юстиції пояснили, як діяти пасічникам, у яких від хімікатів гинуть бджоли.

«Відповідно до ст.37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьомуповідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк діїтоксичності препарату. Окрім цього, у період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.Порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України», – прокоментувала начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва обласного управління юстиції Маріанна Касімова.

Пасічники, господарства яких постраждали від дій фермерів, можуть вирішити ситуацію в суді. Для цього потрібно довести всі обставини справи. Перед пред’явленням позову, необхідно зібрати докази, які будуть свідчити про порушення фермером відповідного законодавства. Наприклад, йдеться про акти щодо обстеження загибелі (отруєння) бджіл, стану пасіки після авіаційної хімічної обробки полів, обстеження бджолосімей і посівів, складених відповідною комісією. Окрім цього, доцільно пред’явити в суді лабораторне дослідження загиблих бджіл та експертизи, яка підтверджувала б, що загибель бджіл була викликана саме отруєнням від застосованої речовини, якою оброблялись посіви. Доказами завданої шкоди також може слугувати довідка зареєстрованої пасічницької організації про вартість бджіл та продуктів бджільництва, а також довідка про те, скільки бджоляр міг би отримати від бджіл, якби вони не загинули.

Однак, згідно аналізу судової практики, суди можуть не задовольнити позовні вимоги та відхилити апеляційні скарги.

«Зокрема йдеться про відсутність у справі будь-яких доказів про причини загибелі бджіл; недоведеність наявності прямого причинного зв'язку між загибеллю бджіл та діями відповідачів; недоведеність вини фермерів у загибелі бджіл, оскільки позивачем не було надано доказів того, що причиною їх загибелі було саме отруєння хімічними речовинами;недоведеність факту загибелі бджолосімей та ін.», – пояснила Маріанна Касімова.