Кіровоградщина поки уникає спалахів інфекційних хвороб через забруднену воду

Перегляди: 1029

З кожним роком в Україні збільшується кількість спалахів інфекцій через забруднену воду, проте на Кіровоградщині вони зареєстровані не були.

Про це сьогодні, 19 червня, йшла мова під час круглого столу з питання забезпечення населення якісною питною водою під головуванням першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Олени Черненко, цього року спалахи інфекції спостерігалися в Миколаївській та Київській областях.

«Найгіршим є те, що через воду інфекція одномоментно вражає велику кількість людей», - сказала Черненко, зазначивши, що це стосується як централізованого, так і нецентралізованого водопостачання.

Часткова або повна відсутність води в мережах призводить до розмноження мікроорганізмів.

«Сьогодні найнебезпечнішими факторами інфікування населення є збудники вірусної етиології - ротавірус і вірус гепатиту А, а також вміст нітратів у воді», - розповіла Черненко.

За її словами, збудники попадають у воду через забрудненість ґрунтів і поверхневих вод. А вони стають такими через скидання побутових стоків, негерметичні вигрібні ями, неправильне застосування добрив, часті пориви водопровідних мереж, неочищені та недезінфіковані колодязі та свердловини.

У воді виявляють мікроорганізми, хімічні, токсичні і радіологічні забрудники. Особливо це стосується сільської місцевості, оскільки там люди найчастіше беруть воду з колодязів, які не мають паспортів.

«Наприкінці минулого року Держпродспоживслужба звернулася до органів місцевої влади та самоврядування з питання виділення коштів з місцевих бюджетів саме на проведення заходів з покращення якості води», - зазначила Черненко.

За її словами, кожний з районів заклав кошти чи то на організацію лабконтролю, очищення та дезінфекцію колодязів, реконструкцію та відновлення водопроводів, чи то на поточні ремонти мереж тощо.

Наприклад, у Новоукраїнському та Голованівському районах зараз проводиться очистка колодязів. У Благовіщенському, Знам'янському та Компаніївському районах для навчальних закладів закуповують водяні фільтри.

Водночас у десяти районах не створені робочі групи з обстеження та інвентаризації об'єктів питного водопостачання: Бобринецькому, Гайворонському, Голованівському, Знам'янському, Компаніївському, Маловисківському, Новгородківському, Новомиргородському, Світловодському та Устинівському. Це заважає мати чітку картину з якості водопостачання та планувати об'єм фінансування відповідних робіт.

Нагадаємо, проби водопровідної води, взяті протягом минулого року, засвідчили, що за вмістом нітратів воду не можна вживати у Благовіщенському, Вільшанському, Гайворонському, Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Олександрійському та Петрівському районах.