На Кіровоградщині у дитини підозрюють хворобу Лайма 

Перегляди: 503
Надія Оперчук. Фото: Марія Кубай

Протягом березня-квітня у Кіровоградській області до закладів охорони здоровʼя звернулося 169 людей зі скаргами на укуси кліщів, серед них зафіксували два випадки захворювання хворобою Лайма серед дорослих і одну підозру - у десятирічної дитини.

Про це під час брифінгу повідомила головна державна санітарна лікарка у Кіровоградській області Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«В Україні й області маємо тенденцію до збільшення кількості випадків інфікування хворобою Лайма. Станом на 2022 рік у Кіровоградській області зареєстрували 61 випадок хвороби Лайма, з них – 8 серед дітей, у 2023 році – 80 випадів хвороби, з них – 8 дітей. На початок квітня ж маємо два випадки захворювання серед дорослих і одну підозру на захворювання у десятирічної дитини, наразі проводиться дослідження»,- розповіла головна санітарна лікарка під час брифінгу.

Також лабораторія дослідження особливо небезпечних інфекцій кожного року проводить обстеження територій на наявність заражених хворобою Лайма кліщів.

«Станом на ранок 22 квітня, у лабораторії дослідили 654 екземпляри, з них – 100 з позитивним результатом»,- повідомила Надія Оперчук.

Основними проявами хвороби Лайма є підвищення температури тіла, головний біль, затверділість мʼязів шиї, ломота в тілі та загальне нездужання.

Головна санітарна лікарка задля уникнення укусу кліщів рекомендує під час прогулянки на природі подбати про відповідне вбрання: воно має бути з довгими рукавами і закривати ноги, бажано світлого кольору, щоб було легко помітити на ньому кліща. Також варто використовувати репеленти та акарициди, це засоби, які відлякують кліщів.