З початку року 17 дітей захворіли на кашлюк на Кіровоградщині

Перегляди: 165
Фото: Ігор Філіпенко, CBN.

З початку 2024 року на Кіровоградщині зріс рівень захворюваності на кашлюк, зареєстрували 17 випадків.  

Про це під час брифінгу повідомила головна державна санітарна лікарка у Кіровоградській області Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«2021-2023 роки у Кіровоградській області не було жодного випадку захворюваності на кашлюк тому, що рівень вакцинації дитячого населення був високим і перевищував 95%. У березні цього року в Кіровоградській області був зареєстрований перший випадкок, у 5-місячної дитини у Голованівському районі, дитина не була вакцинована. На сьогоднішній ранок ми маємо 17 випадків кашлюку в Кіровоградській області», - розповіла Надія Оперчук.

Як повідомила головна санітарна лікарка, такий рівень захворюваності зокрема пов'язаний із міграцією населення внаслідок війни, тобто діти не були вакциновані своєчасно, або вакциновані з порушеннями. З 17 випадків - 14 у Кропивницькому районі.

Довідково: кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів.