Голова КОДА виступив проти оренди землі на території КГЗКОР

Перегляди: 1065

Є охочі орендувати землю на території Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР) у Долинській, однак в ОДА ніколи не пристануть на пропозицію розбалансувати цілісний майновий комплекс стратегічного підприємства України.

Про це під час апаратної наради 26 березня заявив голова ОДА Сергій Кузьменко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«ОДА кожного року звертається до уряду з тією проблематикою, яка виникає у результаті того, що це підприємство є недобудованим і таким, що потребує уваги. З допомогою цього підприємства ціле місто забезпечується комунальними послугами. Саме тому ми витрачаємо державні кошти, щоб зробити Долинську незалежною в цьому плані», - сказав Сергій Кузьменко.

Він додав, що питання добудови підприємства залишається актуальним, адже свого часу платники податків вклали мільярди доларів, щоб збудувати об’єкт. Сьогодні є певні економічні умови, які не дають можливості бізнесу інвестувати в цей напрямок і добудувати його, але завданням ОДА є збереження такої можливості.

«Мені не зрозуміло, чим керувався уряд України в 2009 році, коли прийняв рішення і частину цілісного майнового комплексу продали в приватну власність. Підприємство, в яке було вкладено мільярди доларів, продали за три мільйони, - сказав голова ОДА. - Переконаний, що рано чи пізно буде економічна ситуація в Україні, яка дасть можливість реалізувати цей проект».

Будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату в Долинській почали 1985 року. Планувалося, що його введуть в експлуатацію в 2010-му. Він мав стати провідним джерелом постачання залізорудного концентрату і переробляти відходи довколишніх гірничо-збагачувальних комбінатів, які на той час уже накопичили мільярд тонн бідних окислених руд із вмістом заліза менше 30%. Комбінат повинен був щорічно добувати та збагачувати 30 мільйонів тонн залізистих кварцитів і виробляти з них 12,8 мільйона тонн ковтунів із вмістом заліза не менше 62%.

У спорудження комбінату гроші вклали СРСР, Україна, Румунія, Словаччина та інші країни. Через брак коштів будівництво 1998 року припинилося. За офіційними оцінками, рівень готовності підприємства становив близько 70%.