На Кіровоградщині хочуть видати збірку казок Сухомлинського

Перегляди: 2030

Голова ОДА Сергій Кузьменко запропонував до 100-річчя з дня народження видатного педагога Василя Сухомлинського видати збірку його казок.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Василь Сухомлинський народився 28 вересня 1918 року.

Про це він сказав під час апаратної наради 26 березня, передає кореспондент CBN.

«Думаю, досить багато книжок написано і видано, але на Кіровоградщині, мабуть, немає такої книжки, як збірка казок Сухомлинського, - сказав Сергій Кузьменко. - Говорять, що Сухомлинський казки вигадував кожного дня, розповідаючи різні історії дітям. Думаю, про те, що він був тією людиною, яка написала сотні історій, які можна назвати казками, мало хто знає в Україні».

В Україні Василь Сухомлинський змінив погляди на педагогіку, адже зумів створити свій світ казок – живий, яскравий, образний. Він добре знався на народних традиціях, усній народній творчості, Біблії, історії. Саме звідти він черпав сюжети для своїх казок. У школі вчитель створив «Кімнату казок».

«Казка, – зазначав Сухомлинський, – це, образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячої думки і мови. Діти розуміють ідею лише тоді, коли вона втілена в яскравих образах. Казка – благородне і нічим не замінене джерело виховання любові до Вітчизни. Патріотична ідея казки – у глибині її змісту, створені народом казкові образи, що живуть тисячоліття, доносять до серця і розуму дитини могутній творчий дух трудового народу, його погляди на життя, ідеали, прагнення. Казка виховує любов до рідної землі вже в тому, що вона – творіння народу».

Педагог створив сам понад тисячу казок, казки писали і його вихованці. Василь Сухомлинський стверджував, що фантастичні казкові образи відкривають дитині не тільки красу, а ще й істину, бо примушують співпереживати, шукати виходу з ситуації, що склалася.