Жителям Кіровоградщини нагадують: за продаж і купівлю першоцвітів штрафують

Перегляди: 1009

За торгівлю першими весняними квітами, зірваними на природі, а не в теплиці, передбачені штрафи.

Про це йдеться у статті тижневика «Україна-Центр».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До 1700 гривень можуть нарахувати за торгівлю першоцвітами, причому, згідно зі ст. 188 Адміністративного кодексу України, продавець і покупець несуть однакову відповідальність. Тобто, просто купивши букетик пролісків за 20 гривень, можна «влетіти» на всі 1700.

Якщо продаж букетиків ведеться просто на вулиці, то продавцю додатково можуть виписати штраф за стихійну торгівлю в невстановленому місці - від 17 до 119 гривень з вилученням товару.

Штраф за збір першоцвітів становить від 340 до 510 гривень, а на додачу до нього доведеться сплатити з власної кишені збитки, завдані навколишньому середовищу. Для проліска звичайного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфелева штраф становить 62 гривень за кожну зірвану рослину, для підсніжника складчастого (росте лише в Холодному Яру і Криму) - 49 гривень, брандушки різнобарвної - 49, шафрану сітчастого - 62, тюльпана дібровного - 49. Червонокнижні види, такі, як сон-трава або адоніс (горицвіт), оцінюються набагато вище.