Інструкція з виживання: що робити, якщо в торговому центрі або кінотеатрі почалася пожежа

Перегляди: 11534

Страшна трагедія, що сталася в російському Кемеровому, показала, що люди не готові до кризових ситуацій. Безпека залишається для більшості якимось абстрактним поняттям, далеким від конкретних дій з захисту свого життя.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

25 березня у російському місті Кемерове загорівся торговий центр «Зимова вишня». Згідно з офіційними даними, на місці пожежі виявили 64 тіла. Серед загиблих багато дітей. Вже впізнали 15 людей. Слідчі працюють з родичами загиблих, процедура впізнання триває.

Стурбовані подіями в Кемеровому, кропивничани звернулися до керівництва РЦ Depot, Crazy Land і «Порталу» з проханням надати інформацію про те, в якому протипожежному стані знаходяться сьогодні будівлі, опублікувати схеми евакуації з ігрових закладів і кінотеатру у випадку пожежі. Крім того, батьки хочуть, аби їм повідомили про план дій працівників у разі НС, наявність запасних виходів, ключів до них.

На своїй сторінці у Facebook представники Crazy Land запевнили, що мають протипожежну систему найвищого класу та чотири аварійні виходи. А ТРЦ Depo’t center повідомив, що приміщення обладнане системами автоматичного пожежогасіння, димовидалення, пожежної сигналізації та оповіщення.

Проте як потрібно діяти в громадських місцях під час пожежі, щоб зберегти своє життя і захистити близьких, давно сформульовано у вигляді правил.

Пропонуємо згадати їх.

«Ніколи не заходь туди, звідки не знаєш, як вийти».

Антон Фарб, засновник і президент Федерації крав-мага України, фахівець з практики і теорії особистої безпеки

Де запасний вихід?

У будь-якому громадському місці, чи то кінотеатр, торговий центр або готель, обов'язково є план евакуації. Відразу ж, ще на вході, вивчіть його - зазвичай він розміщений на видних місцях. Там повинні бути вказані можливі шляхи виходу на випадок надзвичайної ситуації.

Вивчіть також планування поверхів. Постарайтеся запам'ятати, де знаходяться виходи, в тому числі й запасні, евакуаційні. Також на схемах повинні бути зазначені місця з засобами пожежогасіння.

Що треба зробити в першу чергу, якщо почалася пожежа?

Необхідно оцінити небезпеку. І, не піддаючись паніці, покинути небезпечну територію. Водночас, якщо є можливість, треба повідомити про пожежу персонал і відвідувачів. Для цього можна скористатися ручними пожежними сповіщувачами. Вони мають бути розташовані на стінах поблизу евакуаційних виходів.

Звісно, також про спалах необхідно повідомити в підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій за номером 101.

Як поводитися під час пожежі?

Зберігайте спокій. Це допоможе об'єктивно оцінити ситуацію й діяти послідовно. Не лише пожежа небезпечна. Паніка в громадських місцях теж тягне за собою людські жертви. Необхідно зрозуміти, в якому місці центру ви знаходитеся і де знаходиться вихід. Постарайтеся якомога швидше покинути небезпечну територію.

Що робити, якщо виходи відрізані вогнем?

Якщо вогонь перекрив усі виходи, необхідно відступити в приміщення, віддалене від центру загоряння, де менше диму, і дочекатися допомоги. Якщо дим почав проникати в приміщення, намагайтеся триматися якомога ближче до підлоги.

Обов'язково подавайте всілякі сигнали: кричіть, телефонуйте в службу порятунку, називайте свої координати. Якщо в приміщенні є вікно, кричіть з вікна і привертайте до себе увагу. Але не розбивайте і не відкривайте вікно. Приплив повітря підсилить полум'я.

Стрибати з вікна небезпечно для життя, але іноді це єдиний можливий спосіб врятуватися.

Як поводити себе в натовпі?

Якщо ви опинилися в натовпі й почалася тиснява, то слід нахилити корпус назад, упираючись ногами вперед, руки зігнути в ліктях і притиснути до боків, стискаючи кулаки, стримуючи натиск спиною, повільно рухатися вперед.

Пропускайте вперед дітей і людей похилого віку. Якщо ви з дитиною, посадіть її на плечі. Однак, якщо в приміщенні дим, то дитина повинна бути внизу, але ведіть її перед собою, а не за руку поруч.

«Бути параноїком - це подорослішати. Прийняти той факт, що світ - небезпечне місце. Прийняти на себе відповідальність - за безпеку своєї сім'ї. І чим раніше почнете дорослішати - тим вищі шанси дожити до старості».

Антон Фарб, засновник і президент Федерації крав-мага України, фахівець з практики і теорії особистої безпеки

Що робити, якщо приміщення сильно задимлене?

У цьому випадку тримайтеся за стіни або поручні, рухаючись до виходу. Якщо відчуєте, що температура зростає, поверніться назад.

Також намочіть водою хустку, шарф, футболку і дихайте через тканину. Це частково врятує від продуктів горіння, які потрапляють у легені. Такий спосіб також допоможе, якщо необхідно пробігти через дим невелику відстань. Згодиться й суха тканина, якщо її нічим зволожити.

При сильному задимленні не стійте і не йдіть у повний зріст. Пригніться, при необхідності опустіться на карачки. Небезпечні продукти горіння концентруються на висоті людського зросту і вище, перш ніж заповнити приміщення цілком.

Якщо загориться одяг - його краще зняти або згасити, катаючись по підлозі чи загорнувшись в щільний одяг або тканину, які обмежать доступ кисню до вогню. Бігти не можна - полум'я стане тільки сильнішим.

Як зрозуміти, що ви вибрали безпечний напрям для виходу?

Коли ви перед дверима, а вони закриті, помацайте металеву ручку або поверхню дверей. Якщо вона гаряча або дуже тепла, значить виходити не можна, тому що поруч вогонь.

Якщо ж холодна, відкрийте двері. Коли за нею чорний дим або видимість менше десяти метрів, то виходити небезпечно. Якщо видимість хороша, диму мало, то є хороші шанси вибратися.

Що заборонено робити?

Під час пожежі заборонено користуватися ескалаторами, ліфтами. У будь-який момент їх можуть відключити. Ліфтами заборонено користуватися, навіть якщо немає полум'я, а лише задимлення.

У жодному випадку не можна йти в напрямку великої концентрації диму, підніматися на вищі поверхи, ховатися у віддалених приміщеннях.

Пам'ятайте, що під час пожежі дим поширюється знизу догори, тому потрібно опуститися якомога нижче.

Якщо вам вдалося вийти з приміщення, що палає, знайдіть рятувальника, поліцейського, розкажіть їм, звідки вам вдалося вибратися. Це допоможе у пошуках інших.

Матеріал підготовлений на основі відкритих джерел