Голова ОДА: «Держава не дозволить закрити жоден дитсадок!»

Перегляди: 2290

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко заявив, що дитсадок «Івушка» в Долинській не закриють.

Про це він сказав під час робочої поїздки в Долинський район, повідомили CBN у прес-службі ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Заплановану нараду голова облдержадміністрації провів за участі голови райдержадміністрації Сергія Омельченка та батьків. Проте ні Долинський міський голова Віра Тернавська, ні її представники на обговорення проблемного питання не з’явилася, хоча дитсадок «Івушка» є комунальним закладом Долинської міськради. Розташований він на околиці міста. За рахунок міського бюджету приміщення дитсадка кілька років тому було капітально відремонтоване. Заклад розрахований на 50 місць, проте нині його списковий склад становить 26 вихованців і ще шість діток проходять медичну комісію для зарахування (за заявами батьків). Середнє відвідування дитсадка – 16 дітей, а штатний склад – 9,5 ставки.

Як стверджують батьки, міський голова Долинської нещодавно заявила, що утримувати ДНЗ «Івушка» надалі недоцільно через низьку наповнюваність груп. Вона запропонувала возити дітей до інших дитсадків міста. Проте така перспектива батьків не влаштовує, оскільки добиратися до інших ДНЗ дуже далеко і незручно.

Сергій Кузьменко зазначив: «У Кіровоградській області є плани щодо відкриття нових дитсадків, створення навчально-виховних комплексів, відкриття нових дошкільних груп, але немає планів щодо скорочення дошкільних навчальних закладів. Це не відповідає державній політиці. Держава не дозволить закрити жоден дитсадок! Я підтримую намагання міської влади ефективно використовувати кошти, але для цього треба розібратися із джерелами фінансування, можливо, щось оптимізувати. Але дитячий садок закрито не буде. У обласної і районної державних адміністрацій достатньо повноважень, щоб вирішити це питання».

Сергій Омельченко сказав, що на дитсадки Долинської кошти виділяються з районного бюджету, а міський лише дофінансовує. У 2018 році на утримання усіх дитячих садків району в районному бюджеті передбачено понад 13 мільйонів гривень, а з міського заплановано дофінансувати на чотири дитсадки 3,3 мільйона.

Тому, якщо міськрада відмовиться від утримання ДНЗ «Івушка» чи інших дитсадків, районна рада готова взяти їх на баланс.

Сергій Кузьменко дав доручення голові Долинської райдержадміністрації та профільному управлінню облдержадміністрації виробити механізми співпраці з Долинською міськрадою щодо вирішення питання. Голова облдержадміністрації запевнив батьків, що ДНЗ «Івушка» функціонуватиме і надалі.

Нагадаємо, у Долинській міська влада планує закрити дитсадок «Івушка». Заступник мера Юрій Леуш у бесіді з кореспондентом CBN пояснив, що нині проводиться моніторинг усіх дитячих закладів міста і щодо наповнюваності, і відвідування їх дітьми. Але наголосив, що педколектив дитсадка «Івушка» мав би працювати краще у плані наповнюваності його дітьми.

Батьки, зі свого боку, вважають, що ідея ліквідувати дитсадок належить міському голові Долинської Вірі Тернавській, і робиться це для того, аби продати розташовану в мальовничому місці будівлю, відремонтовану самими батьками.