Власників та орендарів історичних пам’яток Кропивницького зобов’яжуть укласти окремі договори

Перегляди: 1481

В управлінні містобудування та архітектури міської ради Кропивницького створили підрозділ, який буде опікуватися архітектурними пам'ятками та об'єктами культурної спадщини державного та місцевого значення.

Новий відділ матиме дуже великі повноваження, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В його функції в тому числі входить укладання охоронних договорів з власниками, балансоутримувачами та користувачами пам'яток культурної спадщини.

Як зазначила начальник відділу з охорони культурної спадщини Надія Лісняк, десять років місто не опікувалося пам'ятками архітектури - цим займалися на рівні області. Проте тільки на балансі міської ради перебувають 256 пам'яток містобудування та архітектури, а всього підрозділ опікуватиметься понад 650 пам'ятками архітектури, садового мистецтва, монументального мистецтва тощо.

Тому першочерговим завданням фахівців стане спілкування з власниками, балансоутримувачами та користувачами пам'яток культурної спадщини, аби нагадати їм про їхні обов'язки і укласти охоронні договори.

Надія Лісняк зазначила, що 2017 року змінилися державні будівельні норми з реставрації пам'яток, на що треба звернути увагу власниками, балансоутримувачам та користувачам, адже вони стосуються не тільки зовнішнього виду пам'яток, а й внутрішнього оздоблення.

Нагадаємо, що у столиці на сайті КМДА є реєстр пам'яток архітектури, де можна отримати повну інформацію про будівлю.

Крім того, міська влада Києва повертає в комунальну власність історичні будівлі, які руйнуються через несумлінність інвесторів.