До кінця квітня у Кропивницькому повинні визначитись із монетизацією пільгових перевезень

Перегляди: 1288

До кінця квітня місцева влада, депутатський корпус та громадськість повинні обговорити та узгодити питання монетизації пільгових перевезень у Кропивницькому.

Як зазначив на нараді 16 квітня мер міста Андрій Райкович, уряд прийняв дві постанови: №196 від 14 березня 2018 року, що стосується розподілу соціальної норми кількості поїздок усіма видами транспорту загального користування на міських і приміських маршрутах, та №197 про порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з затвердженою кабміном соціальною нормою у Кіровоградській області, пільговики мають право на 11 поїздок тролейбусом, 11 поїздок автобусом міського сполучення (у звичайному режимі руху) та вісім поїздок транспортом приміського сполучення на місяць.

На пільги мають право 10 категорій осіб:

- особи, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС, віднесених до категорії 1;

- учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до категорії 2;

- діти віком від шести років, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою;

- учасники бойових дій;

- особи, які отримали інвалідність внаслідок війни;

- діти від шести років з багатодітних сімей;

- ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Нацполіції, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту, Держспецзв'язку;

- батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби;

- особи з інвалідністю, діти з інвалідністю віком від шести років та осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю;

- осіб, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами.

Тобто мова не йде про пенсіонерів за віком.

Як зазначив заступник мера Олександр Мосін, у місті живе 20 751 людина, що відносяться до згаданих категорій. Вони щомісяця отримуватимуть на свій картковий рахунок гарантовану суму, яка передбачає покриття витрати на 30 поїздок комунальним транспортом.

За словами керівника фінансового управління Любові Бочкової, середня вартість поїздки визначена у розмірі 3,5 гривні, тобто мінімальна гарантована середньомісячна виплата становитиме 97,5 гривні.

Для осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду транспортом загального користування на міжміських маршрутах, розмір щомісячної готівкової виплати збільшується на 20 відсотків.

У подвійному розмірі здійснюється щомісячна готівкова виплата особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю (крім дітей до шести років).

Вдвічі збільшується розмір щомісячної готівкової виплати людям з інвалідністю I, II груп та дітям з інвалідністю (крім дітей до шести років), які навчаються у закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти або проходять реабілітацію.

У Кропивницькому найближчим часом повинні пройти депутатські та громадські слухання, аби вирішити чи проводити монетизацію пільгового проїзду всіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, чи відповідні пільги і надалі надаватимуть у безготівковій формі.

В разі їх запровадження з 1 липня 2018 року в бюджеті міста треба буде знайти 19,8 мільйона гривень. На сьогодні в головному кошторисі Кропивницького на оплату пільгового проїзду в комунальному електро- та автотранспорті закладено 40,9 мільйона гривень, які практично використані.