У Кропивницькому можуть застосувати «закон Савченко» до двічі засуджених убивць

Перегляди: 2025

За так званим «законом Савченко» (повна назва - «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання»), один день попереднього ув'язнення зараховувався за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання. 18 травня 2017 року Верховна Рада його скасувала, а 17 червня відповідний закон підписав Президент Петро Порошенко.

До двох обвинувачених у жорстокому вбивстві податківця біля одного з розважальних закладів Кропивницького можуть застосувати старі норми «закону Савченко».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це в коментарі сайту «Весь Кіровоград» повідомила представник родичів жертви в суді адвокат Оксана Комякова.

«Питання, як їм зараховується, – сказала вона. – Була судова практика після того, як набрав чинності закон (про внесення поправок до "закону Савченко"), були рішення вищої інстанції. В одному випадку вирішили, що до того моменту рахується один до двох, а після – один до одного. Було ще одне рішення, що закон, який обтяжує відповідальність, не має зворотної сили, і рахувати треба рік за два на весь час слухання діла в суді. За цією логікою, до цих пір – один до двох, і вони вже відсиділи вісім років. Але крапка у цій темі не поставлена, вона ще мусується, і що прийме новий Верховний суд, поки незрозуміло. Може, навіть апеляційні суди будуть це питання вирішувати».

Судовий процес у справі про вбивство генерала податкової служби Володимира Тесленка, якого у травні 2014-го забили на смерть біля нічного клубу, триває понад три роки. Обвинувачені Іван Проценко та Євген Яценко раніше вже були засуджені й відбули по кілька тюремних строків, зокрема за подвійне вбивство у кіровоградському нічному клубі «Сана» у 1997 році. За вбивство Тесленка їх теж уже засуджував у 2016-му Ленінський районний суд. Пізніше колегія апеляційного суду Кіровоградської області повернула справу на повторний розгляд у першу інстанцію.

Наразі справа слухається у Кіровському районному суді Кропивницького, склад колегії якого змінювався вже чотири рази. Наступне засідання призначене на 11 травня 2018 року.

У 2016 році про цю справу писав тижневик «Україна-Центр»: «У матеріалах кримінального провадження у справі про вбивство генерала Тесленка можна знайти відомості про обшуки, які проводилися в ході слідства. Тоді ще шукали одного з підозрюваних – другий уже був затриманий.

Один з обшуків проводився у громадянина Ковтуненка Ігоря Володимировича. Людина з точно такими ж прізвищем, ім’ям та по-батькові балотувалася у 2014-му в народні депутати в 100-му окрузі Кіровоградщини, є головою регіональної організації "Спілки офіцерів України", учасником місцевої "Самооборони" і згадувалася в ЗМІ в якості помічника голови Кіровоградської обласної ради Олександра Черноіваненка. Відповідно до даних, поданих до ЦВК, "цей" Ковтуненко є комерційним директором ТОВ "Наука" та членом політичної партії "Батьківщина". Відповідно до даних з відкритих джерел, Ігор Володимирович Ковтуненко також є одним із засновників ТОВ "Група технології онлайн" і ТОВ "Спецавіасервіс", зареєстрованих в обласному центрі».