Мер Кропивницького хоче звільнити власника радіоактивного екскаватора

Перегляди: 1909

Поки у різних куточках міста кропивничани на День довкілля висаджували саджанці дерев, у мікрорайоні Кущівка знищили 13 здорових дерев.

Як повідомив голова спецінспекції міськради Андрій Максюта, насадження знищили без жодних дозволів та погоджень, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Дерева пиляли бензопилами, корчували екскаватором і вивозили КрАЗами!» - обурився Максюта.

Землю, на якій багато років росли дерева, віддали в оренду в 2008 році, а торік дві її частини перейшли в суборенду.

До екологічної НП на сьогоднішній апаратній нараді привернув увагу і міський голова Андрій Райкович. Він рекомендував звільнити головного інженера КП «Універсал-2005» Ігоря Тюріна.

«Поки ми на вихідних прибрали місто і саджали дерева, на Кущівці вирубували їх. Нібито для подальшого будівництва. Розібратися, хто виділив землю і дав дозвіл на вирубку! І рекомендую звільнити головного інженера КП "Універсал-2005", який зігнав туди техніку і працював там», - зазначив Райкович.

Суборендаря не зупинило, що земля лише в оренді й належить громаді міста, що він порушує правила благоустрою, а на ділянці проходять підземні комунікації.

За словами заступника міського голови Олександра Грабенка, будівництво на вулиці Родимцева призупинили ще в суботу, 21 квітня, а виконавчі органи взагалі не давали дозволу на знесення дерев, тому сьогодні зранку екологічна інспекція виїхала на місце, аби скласти акти про знищення дерев. А сам Грабенко по обіді зустрінеться з представником підприємства-забудовника.

Андрій Райкович закликав жорстко реагувати на факти недозволеного будівництва.

Нагадаємо, 13 липня 2017 року «чорні археологи» добували за допомогою екскаватора метал на території Веселівського родовища у Кропивницькому, де закопані радіоактивні відходи. Екскаватор належить Ігорю Тюріну.

Спочатку адмінкомісію з цього приводу скликали у Кропивницькому. На перше її засідання Тюрін прийшов з адвокатом і відмовився спілкуватися з пресою. «Я не хочу бути публічною особою», – заявив він. Координатор «розкопок» Євген Жолобов тоді засідання проігнорував.

На наступному засіданні на одного з учасників добування радіаційного металу оштрафували на 1360 гривень. Справу щодо Ігоря Тюріна передали в Бережинку, де він зареєстрований.

Бережинська сільрада, розглянувши адміністративну справу стосовно власника екскаватора, вирішила її закрити.