Як у Кропивницькому охорона здоров’я схитрувала

Перегляди: 1505

У Кропивницькому з 2014 року діє Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції в східних областях України та членів їхніх сімей. Вона утворюється шляхом об’єднання схожих програм, розроблених різними відомствами міськвиконкому.

Бюджет 2018 року затвердили теж з урахуванням витрат на цю спільну програму. Але ось та частина, що стосується системи охорони здоров’я чомусь побачила світ у дещо «обрізаному» вигляді.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Бюджетна комісія міської ради розглядала питання бюджету обласного центру на 2018 рік. У тому числі передбачаючи видатки на лікування в місцевих закладах охорони здоров’я тих, чиє життя пов’язане з війною на Сході. Під час голосування за статті видатків Департаменту охорони здоров’я члени комісії одностайно підтримали пропозицію про лікування у муніципальних закладах різних верств населення, серед них - і членів родин воїнів, які воювали. На це передбачили трохи більше одного мільйона гривень. Враховуючи, що у минулому році сума була меншою, та фактично нею Департамент і обійшовся, ніщо не віщувало біди.

Але не так вирішили чиновники. Коли на сесії міської ради заслуховувався остаточний варіант бюджету, з декількох його пунктів зникло одне словосполучення. А саме - згадка про сім’ї тих, хто воював на Сході. В переліку тих, кому міський бюджет згоден забезпечити безоплатне лікування, лишилися тільки учасники АТО, інваліди війни та родини тих, хто загинув. Хоча попередні два роки про родини живих АТОшників не забували!

Ось тепер цікаво: чи це була прикра технічна помилка, чи це свідоме редагування документів (адже у протоколі засідання бюджетної комісії чітко вказані всі верстви населення, яким передбачено пільги), чи все ж таки далекоглядна політика чиновників Департаменту з метою збільшення власних видатків.

На останню думку наводить той факт, що під час чергового засідання комісії правильне формулювання списку пільгових категорій затвердили знову. І Департамент охорони здоров’я отримав доручення виправити свою програму.

А тепер покопирсаймося трошки у числах. На перше півріччя 2018 року на охорону здоров’я передбачили 700 тисяч гривень. За чотири місяці витратили 36% від цієї суми. По деяких позиціях – ще менше. Наприклад, пологовий будинок зі 130 тисяч гривень зміг надати послуги на суму, меншу, ніж 10 тисяч гривень. Чомусь не всі АТОшники вирішили народжувати. Мабуть тому, що учасниць бойових дій було, на щастя, не дуже багато. А на членів родин ця пільга не розповсюджується.

Можна припустити, що за останні два місяці півріччя витратять ще 18% від затвердженої суми. Таким чином, за перше півріччя на пільги АТОшникам (у тому варіанті, який запропонував Департамент) піде лише 54% від 700 тисяч гривень. А це – близько 400 тисяч. Таким чином, на друге півріччя залишиться сума близько 600 тисяч з передбаченого мільйону.

Але хитрий Департамент все обрахував і заявив, що цього їм не вистачить! Потрібні ще додаткові 450 тисяч. Бюджетна комісія пішла назустріч і погодилася їх виділити з міського бюджету. Будемо сподіватися, що ці кошти підуть на справді потрібну справу. А ми контролюватимемо їх надходження та використання.

Олексій Гора, CBN