Фахівці застерігають: на Кіровоградщині - низький рівень щеплення від дифтерії

Перегляди: 931

В Україні розпочався Європейський тиждень імунізації, який триватиме з 23 до 29 квітня.

Як зазначила на прес-конференції сьогодні, 25 квітня, заступник директора з дослідження біологічних факторів Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ Надія Оперчук, за даними ВООЗ, у світі близько 19 мільйонів дітей не вакциновані або не щеплені в повному обсязі й ризикують захворіти потенційно смертельними хворобами, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вакцинація щорічно попереджає в світі до 3 мільйонів смертей від дифтерії, правцю, кошлюку та кору. В Україні рівень щеплень все ще залишається на рівні, нижчому ніж 95 відсотків, як то рекомендує ВООЗ.

До національного календаря профілактичних щеплень входять 10 небезпечних захворювань: правець, кошлюк, поліомієліт, туберкульоз, вірусний гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, немофільна інфекція.

Водночас у США обов’язково населення імунізують проти 16 інфекцій, Швейцарії - 14, Германії та Австрії - 13.

Так, серйозні ускладнення аж до смерті хворого, викликає дифтерія. В Україні у 2016 році дифтерією захворіли четверо людей. У Кіровоградській області хворобу зареєстровали у 2007 році. Тоді захворіли два мешканця Олександрії та 54-річний чоловік зі Світловодська, який помер.

Фахівці застерігають: в області взагалі низький рівень щеплення від дифтерії, а значить висока вірогідність виникнення спалаху захворювання. Тому діти обов’язково повинні проходити вакцинацію, згідно з національним календарем, а дорослі - через кожні 10 років протягом усього життя.

В області торік отримали щеплення від дифтерії 76 відсотків дітей першого року життя, а ревакцинація дорослих склала 63,5 відсотка.

На Кіровоградщині вакцина проти смертельного захворювання є в достатній кількості. Наприклад, для дітей на 1 квітня в наявності були 88 тисяч доз, і 89 тисяч - для дорослих.

Аби пройти вакцинацію, потрібно звернутися до свого лікаря, який після огляду дасть направлення до кабінету щеплень. Такі кабінети є в усіх поліклініках, амбулаторіях і ФАПах області.