На Кіровоградщині приділяють недостатньо уваги знищенню кліщів та гризунів

Перегляди: 1375

На адміністративних територіях Кіровоградської області недостатньо протидіють кліщам та гризунам.

Про це під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 25 квітня, повідомила представниця Держпродспоживслужби в області Олена Черненко, передає кореспондент СBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Проводяться не в повному обсязі або взагалі не проводяться дезінфекційні та дератизаційні заходи зі знищення кліщів та гризунів у зелених зонах та в зонах відпочинку людей до початку оздоровчого сезону. Заходи з профілактики нападів кліщів на людей вже повинні бути розпочаті й проводитися протягом літнього сезону», - сказала Олена Черненко.

Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз – інфекційне захворювання, яке викликається спірохетами роду Borrelia і переноситься кліщами. Воно уражає шкіру, нервову систему, суглоби і серце.

За її словами, щороку в області реєструють випадки хвороби Лайма, переносниками якої є кліщі. Гризуни – переносники особливо небезпечних хвороб, зокрема – лептоспірозу. Щороку в області реєструють від семи до 27 випадків цієї хвороби.

Заходи з ліквідації гризунів проводяться не в повній мірі, на жодній території не проводиться суцільна дератизація, повнота охоплення обробки об’єктів проти гризунів торік склала 13%. В Україні цей показник становить 56%.

Нагадаємо, фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій у Кропивницькому на вулиці Жадова (за магазином «Копілка») зібрали 37 кліщів, з яких два були інфіковані бореліями – збудниками хвороби Лайма.