«Кіровоградтепло» vs власники «автономок»: усе, що відомо

Перегляди: 3381

«Кіровоградтепло» хоче змусити власників «автономок» заплатити за централізоване теплопостачання. У мерії Кропивницького ситуацію коментують дуже обережно й незрозуміло.

25 квітня на електронну адресу CBN надійшов прес-реліз від ДП «Кіровоградтепло»: «Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2018 року у справі № 405/6254/16-а визнано протиправним та скасовано п. 2 рішення міжвідомчої комісії по влаштуванню індивідуального опалення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, оформлене протоколом №5 від 15 липня 2016 року, яке є не чинним з моменту його прийняття. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати прийняття».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

ДП «Кіровоградтепло» відтак вважає, що «має законні підстави проведення нарахувань за надані послуги теплопостачання та зобов’язати власника відновити систему централізованого теплопостачання приміщення, яка діяла до прийняття міжвідомчою комісією по влаштуванню індивідуального опалення виконкому Кіровоградської міської ради скасованого рішення від 15.07.2016 року шляхом приєднання опалювальних приладів квартири до централізованої системи теплопостачання».

На підприємстві підготували аналогічні позови й щодо інших рішень міжвідомчої комісії про видачу дозволів на встановлення автономного опалення.

Тобто «щасливі» власники «автономок», які встановили їх за дозволом міжвідомчої комісії від 15 липня 2016 року, тепер усе одно мають заплатити за централізоване теплопостачання. Решті - приготуватися.

26-го «Кіровоградтепло» надіслало ще одного листа, в якому довго й плутано спробувало пояснити, чому треба платити. Людською мовою це звучить приблизно так: встановлюючи «автономки», власники квартир порушили Правила утримання житлових будинків і здійснили самовільне переобладнання приміщення. Представник же підприємства, який є членом комісії, свого підпису на дозволах не ставив, тому всі питання - до мерії.

У міськраді нічого конкретного людям поки не порадили.

«Правова позиція міської влади була давно врегульована законодавчими актами, відповідно до яких не можна роздавати дозволи на окремі приміщення в житлових будинках і встановлювати автономне опалення, - заявив заступник мера Олександр Мосін. - Якщо є бажання від’єднатись від централізованого теплопостачання, то відповідне рішення повинно прийматись мешканцями всього будинку. Наразі у Кропивницькому система централізованого теплозабезпечення розбалансована більш ніж на 60%. Тому міським головою було поставлене завдання систему теплопостачання збалансувати у тому вигляді, в якому вона вже є. Тепер нам необхідно вирішити, яким шляхом ми будемо йти: повна децентралізація, чи в деяких районах залишити централізоване теплопостачання, враховуючи житлові масиви і заклади соціальної сфери».

Як це можна зрозуміти: «Правова позиція міської влади була давно врегульована законодавчими актами, відповідно до яких не можна роздавати дозволи на окремі приміщення в житлових будинках і встановлювати автономне опалення»? Виходить, що в мерії визнали: дозволи були незаконними?

Мосін також зазначив, що у міській раді вже вивчили систему теплозабезпечення міста по обох теплогенеруючих підприємствах й ухвалили кілька рішень. По-перше, будинки, де залишилися по одній - дві квартири з централізованим опаленням, відключать від нього, щоб зекономити використання газу тепловими підприємствами. По-друге, міжвідомча комісія вирішила відключати квартири по стояку, що вже дало змогу трохи збалансувати систему.

За словами посадовця, наступним кроком буде розроблення схеми теплозабезпечення, відповідно до якої систему теплопостачання міста повністю перебудують.

Новий підхід до теплопостачання в Кропивницькому - це прекрасно. Але що робити людям, у чиїх квартирах облаштовані «автономки», а «Кіровоградтепло» все одно вимагатиме грошей, - не ясно й досі.

Андрій Лисенко, CBN