Поліцейського, якого на Кіровоградщині його колеги вкинули торік у колодязь, можна було врятувати (ВІДЕО)

Перегляди: 5508

Внутрішня безпека поліції за підтримки керівництва НПУ та спільно з військовою прокуратурою встановила обставини загадкової смерті поліцейського Андрія Васильчука.

Про це CBN повідомили у департаменті внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На початку жовтня 2017-го житель Благовіщенська повідомив про зникнення сина – працівника кримінального підрозділу місцевого відділу поліції Андрія Васильчука. Рідні разом з правоохоронцями після тривалих пошуків знайшли тіло оперативника в колодязі посеред поля, а його автівку – на дні водойми.

Наступного дня працівники Кіровоградського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ разом з карним розшуком ГУНП в області встановили обставини справи. 24-річний старший лейтенант поліції у день свого зникнення поїхав на власному автомобілі ВАЗ відпочити з друзями: двома дільничними офіцерами Благовіщенського ВП, 33-річним мешканцем Благовіщенського району та 27-річним працівником СБУ. Хоч офіційно сезон не був відкритий, але хлопці вирішили розпочати полювання, перед цим ситно пообідали та випили.

Згодом, помітивши косулю, компанія почала лови, не виходячи з автомобіля. Але «раллі» полем старенькі Жигулі не витримали, машина перекинулась. У результаті ДТП Васильчука, який сидів на пасажирському місці, притиснуло металевим каркасом. Поліцейський не подавав ознак життя.

Замість того, щоб викликати поліцію та «швидку», його товариші вирішили приховати подію. Поклали свого друга до багажника іншого автомобіля, а потім відвезли до колодязя посеред поля. 33-річний цивільний та співробітник СБУ скинули тіло оперативника до криниці, для надійності прикріпивши йому до ноги тяжкий камінь. Понівечену машину втопили неподалік у кар’єрі.

За цим фактом Благовіщенський відділ поліції раніше розпочате за ст. 115 (Умисне вбивство) кримінальне провадження перекваліфікував на ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) КК України. Додатково слідчі прокуратури Кіровоградської області розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 396 (Приховування злочину) КК України.

Однак оперативників внутрішньої безпеки така розв’язка не заспокоювала. За процесуальним керівництвом військової прокуратури Кіровоградського гарнізону внутрішня безпека НПУ ініціювала проведення низки експертиз та слідчо-оперативних заходів. Як виявилось – недаремно.

Невдовзі з’ясувалося, що насправді того дня сталася не просто ДТП, а вбивство, хоч і з необережності. За висновком судово-медичної експертизи, смерть 24-річного поліцейського настала внаслідок механічної асфіксії від утоплення, а не від отриманих в результаті аварії травм. І, якби чоловіки викликали на місце фахівців, їхній друг залишився б жити.

На теперішній час мешканцю Ульянівського району, який був за кермом у момент ДТП, оголошено підозру за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) та ч. 1 ст. 119 (Вбивство через необережність) КК України. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Працівникові СБУ оголосили підозру за ч. 1 ст. 119 (Вбивство через необережність) та ст. 396 (Приховування злочину) ККУ. Суд обрав йому таку ж міру запобіжного заходу.

Досудове розслідування щодо цих фігурантів завершено, обвинувальний вирок направили до суду.

Двох інших фігурантів - дільничних офіцерів поліції – звільнили з органів. Крім того, рішенням Ульянівського районного суду Кіровоградської області 28-річного колишнього дільничного офіцера визнали винним у приховуванні злочину. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років та на підставі ст.75 КК України з іспитовим строком два роки.

Начальника Благовіщенського відділу поліції звільнили з посади.

https://www.facebook.com/959666410789182/videos/1674824965939986/