Якою повинна бути відреставрована фортеця святої Єлисавети. Думка відомого історика

Перегляди: 4190

Зберегти історичну пам'ятку та уникнути звинувачень про відтворення «русского мира».

Через це, як інформувало CBN, ламалися списи на засіданні робочої групи з регенерації фортеці Святої Єлисавети в Кропивницькому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Свою думку з приводу того, що представляє собою фортеця і що потрібно врахувати при її регенерації, висловив член робочої групи, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Як пам'ятку фортецю треба зберегти, вважає Митрофаненко і наголошує, що вона мала антиукраїнські функції.

То що повинно бути в реставрованому комплексі?

По-перше, єдина помісна православна церква.

По-друге, пам'ятник 72 козакам, які загинули при будівництві фортеці. Ще 233 захворіли.

Третій момент. Гарнізон фортеці святої Єлисавети брав участь у ліквідації Запорізької Січі, і про це усі відвідувачі повинні отримувати інформацію.

Має бути знак того, що на території фортеці перебували учасники повстання Коліївщина.

«Це має бути. Щоб люди приходили і чули не ті казки, які мені розповідали в школі, що "с того места пошел город, это славная страница нашей истории". Це трагічна сторінка нашої історії», - зазначив експерт.

В той же час Митрофаненко, як і його колег цікавить, скільки коштуватиме і з якого бюджету буде фінансуватися регенерація фортеці. Реставрація площі Герої Майдану та набережної Інгулу затягуються, а вже взялися за фортецю Святої Єлисавети.

«Я за те, щоб ця фортеця була і була відновлена як пам'ятка архітектури. Але щоб там не було ні собачого кладовища, ні будь-яких приватних будівель. Коли приходитимуть екскурсії, вони мають бачити, якою була ціна появи цієї фортеці на території України попри те, що вона була одним з етапів розвитку міста», - резюмував Митрофаненко.