Діти з Кіровоградщини зазирнули у майбутнє

Перегляди: 1606

Завдяки проекту «Захисник Кіровоградщини» понад 50 дітей з різних районів області змогли на декілька годин заглянути у власне майбутнє.

Для цьогорічних випускників шкіл області починається гаряча пора. Наближається ЗНО, за якими почнуться хвилювання під час вступу до навчальних закладів. Багато хто ще навіть не визначився остаточно, де хоче себе бачити у майбутньому. Але є певна категорія випускників, для яких таке питання навіть не стоїть. Це ті, хто вирішив присвятити своє життя захисту Батьківщини. Саме задля них і організували поїздку в Одесу. Саме там знаходиться військова академія, яка гостинно відчинила двері для школярів Кіровоградщини.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На сьогодні академія - сучасний міжвидовий військовий навчальний заклад, який має цікаві історичні традиції та більш ніж вікову історію і здійснює підготовку військових фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» та «магістр». Там готують спеціалістів як для Збройних Сил України, так і для цивільного життя.

Що б більш докладно познайомитися з життям курсантів військових наприкінці квітня й відбулася поїздка до військової академії сухопутних військ. Запросили всіх тих, хто виявив бажання вивчати військову справу у різноманітних військових вишах. Мета проста - познайомити претендентів на офіцерське звання з побутом та перспективами в самому навчальному закладі. На жаль, не всі змогли поїхати, але старшокласники з семи районів (Олександрійський, Знам’янський, Долинський, Новгородківський, Кіровоградський, Маловисківський, Голованівський) та Кропивницького - навіть з батьками - потрапили до Одеси.

Керівництво академії пішло назустріч та винятково для відвідувачів з Кіровоградщини розробило план екскурсії, який, до речі, включав і обід в курсантській їдальні. Заступник начальника академії з виховної роботи зізнався, що їдальнею користуються й офіцери-викладачі. А чому? Відповідь на це запитання школярі отримали під час смачного обіду.

Знайомство з навчальним закладом було змістовним і цікавим. Екскурсії проводили як самі курсанти, так і викладачі окремих кафедр. До речі, викладачами є здебільшого ті, хто пройшов через війну на Сході та має безпосередній досвід використання своїх знань.

Факультети, які найбільш зацікавили молодь - військова розвідка, сили спеціальних операції та повітряно-десантний.

Гарні навчальні класи, казарми, тактичні майданчики та спортивні зали. Вразив рівень підготовки курсантів до бойових дій у групі. Розроблена викладачем академії бойова армійська система «Барс» враховує та розвиває не тільки фізіологічні властивості людського організму, а й психологічні якості. Хлопцям запропонували скласти своєрідний психологічний іспит - на висоті близько чотирьох метрів пройти жердинкою шириною у п’ять сантиметрів. Звичайно, зі страховкою. Декілька хлопців погодилися та вдало пройшли.

Самі ж курсанти продемонстрували й стрибки з висоти третього поверху з м’яким приземленням, і спуск вертикальною поверхнею вниз головою, та ще багато трюків, які можуть стати в нагоді під час виконання складних завдань.

Байдужих не було, всі учасники екскурсії виявили бажання вступати до військового вишу. Здебільшого це були ті, хто мав можливість пройти районні етапи військового таборування і сформуватись як кандидати продовжити вивчення військової професії, - учні 11 класів та школи-ліцею «Сокіл». Тож тепер вони мають уявлення про те, що їх очікує. Радує те, що важкий нічний переїзд та тривала екскурсія не вплинули на їхній вибір, а, скоріше, переконали у його правильності.

Олексій Гора, CBN