У Кропивницькому шукали шляхи лікування інфекційних хвороб у засуджених

Перегляди: 904

У Кропивницькому обговорили, як ефективно виявляти і лікувати ВІЛ, гепатити та туберкульоз у засуджених, які не відбувають покарання в установах позбавлення волі.

Про це йдеться на сайті Управління охорони здоров’я міської ради Кропивницького, передає CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як пояснив голова правління ВБО «Мережа організацій, що працюють у пенітенціарній сфері», керівник напряму «Пробація» проекту «Заради життя» Микола Гагаркін, сьогодні у системі пробації неможливе виявлення серед засуджених хворих на інфекційні хвороби та подальше їхнє направлення на лікування, адже для цього не створені умови - у штаті відсутні медичні працівники, не створені спеціалізовані кабінети для проведення скринінгових обстежень, не проводяться навчання на тему профілактики й загрози інфекціних хвороб, які можуть мати засуджені, з якими контактують працівники системи пробації.

Заступник начальника управління охорони здоров'я Лариса Кудрик зазначила, що торік у місті спільно з громадськими активістами запровадили нову практику профілактики й лікування ВІЛ/СНІД серед населення. Однак під час минулорічної кампанії уваги засудженим до іспитових термінів не приділяли. Цього року подібну практику скринінгових обстежень пацієнтів у поліклініках продовжать - у міському бюджеті передбачили 36 тис грн на закупку швидких тестів на ВІЛ.

Під час дискусії обговорили можливі маршрути осіб, засуджених до умовного покарання, їх подальший супровід після виявлення захворювання. У результаті учасники дійшли висновку спільно здійснювати низку заходів для профілактики інфекційних захворювань у засуджених.

Приміром, усіх клієнтів Кропивницького відділу пробації перевірятимуть на наявність ВІЛ з допомогою швидких тестів або направлятимуть до Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби з СНІДом тощо.