У Кропивницькому діти з вадами слуху висадили квітку бажань

Перегляди: 1207

Сьогодні, 11 травня, у Кропивницькому діти з вадами слуху разом з батьками висаджували клумбу «Квітка-семицвітка».

За традицією, якій уже п'ять років, висадка квітів присвячена тижню КІ - тижню дітей з кохлеарними імплантами, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами директора інклюзивно-ресурсного центру Кропивницького Олени Дорошенко, кохлеарна імплантація є справжнім порятунком для глухих дітей.

«Імплант дає можливість дитині чути більшість звуків, а значить навчатись у звичайній школі, інших навчальних закладах, мати роботу і жити звичайним життям», - зазначила вона.

Проте є важлива умова - вживити імплантат треба до чотирьох років. В Україні є відповідна державна програма з проведення кохлеарної імплантації, але протягом останніх чотирьох років вона майже не фінансувалася.

В Кропивницькому кохлеарні імпланти мають 32 дитини. В інклюзивно-ресурсному центрі реабілітацію проходять 18 дітей у віці від 11 місяців до 16 років.

Тим часом у черзі на вживлення кохлеарних імплантатів в Інституті отоларингології перебуває близько 400 дітей, і 35 з них - жителі Кіровоградської області.

«Наступний тиждень в Україні буде присвячений дітям з кохлеарними імплантами. Своєю акцією ми хочемо привернути увагу суспільства до проблеми глухоти та нагадати державі, що її юним громадянам потрібна допомога. Сам імплант дуже дорогий, і його обслуговування - теж, - зазначила Дорошенко. - Кожні три дні потрібно міняти батарейки, і батькам лише вони в місяць обходяться в декілька тисяч гривень, а якщо треба замінити комплектуючі, мова вже йде про тисячі євро».