У Кропивницькому показали «Доросле кримське дитинство» (ФОТО)

Перегляди: 1423

Сьогодні, 16 травня, в обласному художньому музеї у Кропивницькому відкрилася фотовиставка «Доросле кримське дитинство».

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Експозиція створена за проектом журналіста Інтернет-видання «Радіо-Свобода» Антона Наумлюка. Виставка стартувала в Україні з листопада 2017 року. Її встигли побачити жителі Дніпра, Херсона, Львова, Миколаєва.

Вже п’ятий рік поспіль на території окупованого Росією Криму затримують кримських татар і проукраїнських активістів. Кількість дітей, що втратили родичів, за даними кримської благодійної організації «Бизим балалар», уже доходить до сотні.

Експозиція складається з 16 фотоісторій і присвячена дітям з сімей кримських політв’язнів, що залишилися без батьківської опіки, батьків та близьких родичів, яких ув’язнили за політичними мотивами, кримінальні справи і суди щодо них тягнуться роками. Під кожним фото – довідкова стаття.

«Виставка покликана нагадувати людям, що Крим досі знаходиться в статусі анексованості, крім того, важливо показати, що це ті реалії, які зараз є за якісь сотні кілометрів від нас, і ці історії можуть повторюватися, тому що є ще війна на сході, і ми не можемо відстежувати, що там відбувається в плані порушення прав людини, скільки там політичних в’язнів», - розповіла ініціаторка виставки, директорка агенції сталого розвитку «Хмарочос» Ірина Ткаченко.

Ці світлини не тільки про дітей, вони і про їхніх батьків, що не мають можливості через ґрати спостерігати за дорослішанням своїх дітей. Діти на світлинах нічим не відрізняються від інших дітей. Серед однолітків їх вирізняє лиш одне – вони були змушені рано подорослішати.

«Сергій намагався показати, що відбувається з маленькими громадянами, коли їхні батьки проходять вир репресій і ув’язнень за те, що вони відстоювали свою громадянську позицію, право на національну ідентичність. Погляди дітей не провокують до жалю, вони провокують до того, що нам треба бути сильнішими і включеними в цей процес», - зауважила Ірина Ткаченко.

Виставку відкрили напередодні 74 річниці депортації кримськотатарського народу з їхньої історичної батьківщини. 18-21 травня 1944 року насильно виселили кримських татар з їхньої історичної батьківщини. В результаті депортували близько 200 тисяч осіб у віддалені регіони колишнього СРС від північного Приуралля до Середньої Азії.