Два будинки, які зруйнувалися у Кропивницькому: що з ними тепер

Перегляди: 1893

CBN поцікавився долею будівель на вулицях Тараса Карпи, 51, та Миру, 9, в обласному центрі.

У ніч на 24 листопада 2016 році у Кропивницькому впала фасадна стіна одноповерхового житлового будинку на вулиці Тараса Карпи, 51. Єдина мешканка цього старого будинку тоді дивом уникнула загибелі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У ніч на 11 лютого 2017 року в одній із квартир одноповерхового житлового будинку на вулиці Миру, 9, в обласному центрі стався вибух газу. В результаті одна людина травмувалася. Крім того, вибух призвів до руйнування несучих конструкцій двох сусідніх квартир.

Журналіст CBN з’ясував, на якій стадії знаходиться відновлення будівель та де наразі живуть їх мешканці.

«У зв’язку з тим, що у провадженні Кропивницького відділу поліції продовжує перебувати справа з виникнення аварійної події у житловому будинку №51 по вулиці Тараса Карпи, ми на сьогодні будь-які дії щодо відновлення будинку вчиняти не можемо», - розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко.

За його словами, «на час тимчасового відселення двох жителів цього будинку здійснюються заходи щодо їх тимчасового утримання в одному із гуртожитків на території міста з повним погашенням витрат із місцевого бюджету на їх життя у цьому гуртожитку».

За повідомленням Кропивницького відділу поліції, у найближчий перспективі – до кінця першого півріччя 2018 року - планується передати справу до суду і судовим рішенням визначити причини та умови виникнення аварійної події.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кропивницький, яким я бачив його уві сні

Щодо будинку на вулиці Миру, 9, де також виникла надзвичайна подія від вибуху побутового газу внаслідок недбалого користування газовим приладом орендарем квартири, питання теж перебуває у досудовому розслідуванні.

Будинок у цілому не є аварійним за винятком постраждалої квартири. Три сім’ї продовжують там проживати.

«З власником проблемної квартири питання індивідуально-ексклюзивне – співвласники цього будинку не можуть розібратися між собою, тому що сусіди квартири, де стався вибух, чи то викупили її, чи то добровільно власник передав їм своє помешкання в якості компенсації за завдані збитки. Тепер власники квартири, умовно кажучи, №2, з’ясовують стосунки, чому їм не надана компенсація. Тобто йде сусідське добропорядне з’ясування обставин, що, хто й кому винен», - зазначив чиновник.

Міська рада не втручається у ці цивільно-правові відносини, а по їх вирішенню долучиться до надання допомоги у відновленні домоволодіння.

Ліля Кочерга, CBN

Фото прес-служби УДСНС в області