Супрун розповіла у Кропивницькому, як боротися з самолікуванням

Перегляди: 1180

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун має три способи боротьби з самолікуванням українців.

Про це вона заявила на прес-конференції в CBN сьогодні, 17 травня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На переконання Супрун, самолікуванням люди займаються або через недовіру лікарям, або через відсутність доступу до отримання медичних послуг. Вона зазначила, що це роблять в усьому світі, але не на такому рівні як в Україні.

«Трансформація системи охорони здоров'я, де ми підсилюємо первинну ланку, повинна знизити самолікування, бо кожен може обрати свого лікаря. Коли ми маємо свого лікаря, то підвищується довіра до нього, і лікар буде надавати рекомендації, лікування для своїх пацієнтів. Це перший спосіб», - зазначила Уляна Супрун.

Другим способом боротьби з самолікуванням вона назвала обмеження реклами ліків у ЗМІ, для чого в міністерстві вже розробити відповідний законопроект.

Третє - це просвітницька робота, якою займається сама в. о. міністра на своїй сторінці у Facebook та міністерство на сайті.

«Щоб було розуміння у пацієнтів, коли треба лікуватися, коли ні, та до кого ми повинні звертатися, коли захворіємо», - пояснила Супрун.

В той же час вона наголосила, що вибір - займатися самолікуванням чи звернутися до фахівців - робить тільки сама людина.

«Ми повинні створити умови, щоб людина знала, куди має звернутися, якщо захворіє», - резюмувала Супрун і нагадала, що вже 4 мільйони українців обрали свого лікаря.