Супрун пояснила, як Україна подолає ботулізм

Перегляди: 965

Україна має програму з закупівлі сироватки від ботулізму.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун на прес-конференції в CBN сьогодні, 17 травня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Торік програма не фінансувалася, бо кошти пішли на лікування українців за кордоном.

До створення програми сироватки закуповувалися місцевими бюджетами, а не державним. Крім того, вони були російського виробництва, і міністерство не мало способу перевірити безпеку їх виробництва.

Тепер Україна через державні закупівлі має можливість простіше заохочувати до реєстрації сироваток в країні. Більшість країн, пояснила Супрун, виробляють препарати лише для себе і не продають. В нашій державі сироватки перестали виробляти ще десять років тому, а вакцини - п’ять - шість років. Тому важко знайти того, хто погодиться продавати препарати нам.

Цього року і минулого держава отримала потрібні сироватки в якості гуманітарної допомоги. Проте міністерство має кошти, аби провести реєстрацію та державну закупівлю в потрібних об'ємах.

Насправді, ботулізму не повинно бути, переконана в. о. міністра.

«Ботулізм - не захворювання, це отруєння», - зазначила Уляна Супрун.

Проблема полягає у виробництві продуктів харчування, які через порушення технологій псуються. За словами Супрун, у США у рік реєструється третина випадків ботулізму від тих, що відбуваються в Україні, бо є жорсткий контроль за виробництвом та мережами продажу.

«Ботулізм не повинен з'являтися в європейській країні», - вважає Супрун.

Як відомо, у Кропивницькому 16 травня зафіксували два випадки ботулізму.