На Кіровоградщині планували створити січ, але земля виявилась в оренді

Перегляди: 1122

Ініціатива створити в Олександрії історико-культурний заповідник «Олександрійська січ» зазнала фіаско.

Землю віддали в оренду на 20 років, і тепер про створення «Січі» можна забути, пише «Моя Олександрія».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Аукціон з передачі землі в оренду відбувся 14 травня.

Передані в оренду 11 га - це саме та ділянка, на якій передбачалася «Січ».

В аукціоні переміг обслуговуючий кооператив «Садівницьке товариство "Урожайне"» (голова - Анатолій Школа). Річна плата за оренду ділянки становить 6014,18 грн, термін оренди - 20 років.

На сайті мерії «Олександрійська січ» досі є туристичним маршрутом.

Ідея створення «Олександрійської січі» обговорювалася останні 10 років. З пропозицією створити місце, де козаки зустрічатимуться, тренуватися, обкатувати коней, влаштовувати змагання і свята, виступила громадська організація «Козацький звичай» (керівник Сергій Григор'єв) у 2008-му.

Ідею підтримав тодішній мер Олексій Скічко, а також перші роки свого третього терміну (2010 - 2015 роки) підтримував Степан Цапюк. Ділянку для майбутньої «Січі» впорядкували і відзначали тут міське свято Івана Купала.

У 2015 року на ділянці почалися незрозумілі земляні роботи, після чого між мерією та Григор'євим виникла конфронтація. Григор'єв вимагав припинити роботи, але мерія ніяк не захистила заповідник і в кінці кінців здала його в оренду на два десятки років.